×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koninklijk Jaaroverzicht laat steken vallen

  Koninklijk Jaaroverzicht laat steken vallen

  Het dinsdag uitgebrachte Jaaroverzicht van het Koninklijk Huis laat kansen liggen om echt inzicht te geven in de activiteiten van koning en koningin in het afgelopen jaar. 'Het is erg karig', zei royalty-journalist Rick Evers na bestudering van het zowel op papier als via internet beschikbare jaarverslag.


  Er zou bijvoorbeeld meer uitleg gegeven kunnen worden over hoe de koninklijke agenda tot stand komt. Ook is niet altijd even consequent vermeld wie van de koninklijke familie bij een evenement aanwezig was.

  Evers vindt het document dat dit jaar voor de achtste keer is samengesteld, moeilijk doorzoekbaar. In de maandoverzichten ontbreken bijvoorbeeld de data, terwijl de jaaropgave toch als doel heeft de koninklijke werkzaamheden van dag tot dag in kaart te brengen. Dat gebeurt overigens al niet met regelmatig terugkerende gebeurtenissen zoals het aanbieden van geloofsbrieven door ambassadeurs. Die activiteit is in een kort hoofdstukje bij elkaar geveegd.

  Het Jaaroverzicht laat steken vallen bij het benoemen van de koninklijke aanwezigen bij de verschillende evenementen. Op het ene lijstje staat bijvoorbeeld dat naast het koningspaar alleen prinses Beatrix bij het Koningsdagconcert was, bij een andere vermelding wordt ook prins Constantijn genoemd. Volgens het overzicht was prinses Beatrix vorig jaar maart samen met andere leden van de koninklijke familie in IJsselstein voor NL Doet, terwijl ze toch echt alleen was.

  Beatrix wordt bij de ontvangst van de vertrekkende Duitse bondspresident Joachim Gauck wel genoemd, maar bij het staatsbezoek uit Argentinië weer niet. Prinses Laurentien krijgt, hoewel ze op de begeleidende foto is te zien, geen vermelding bij de uitreiking van de World Press Photo, waar ze haar man al jaren vergezeld. Maar bij de uitreiking van de Erasmus Prijs worden Beatrix en koningin Máxima weer wel genoemd, terwijl ze vooraf niet waren aangekondigd en ook niet in het persbericht stonden.

  7 maart 2018 - 10:25