×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar wipt bij streekbezoek grens over

  Willem-Alexander en Máxima bezoeken Zeeuws-Vlaanderen

  Koningspaar wipt bij streekbezoek grens over

  Koning Willem-Alexander nam dinsdagmorgen de leidraad van het streekbezoek dat hij samen met koningin Máxima aan Zeeuws-Vlaanderen brengt heel letterlijk. 'Waar ligt de grens?' is het steeds terugkerende thema bij de rondgang door de drie gemeenten van het aan België grenzende deel van Zeeland.


  Om van Hulst snel in Sas van Gent te komen, nam het koninklijk gezelschap bij Zelzate een korte doorsteek over de landsgrens. Het deed Vlamingen even raar opkijken bij het passeren van de Nederlandse koninklijke bus met oranje standaard.

  Tijdens rondetafelbijeenkomsten in Hulst en Sas van Gent liet het koningspaar zich bijpraten over de obstakels die de grens voor wonen en werken nog altijd oplevert, ondanks alle Europese en Benelux-samenwerking. Zo hoorden de bezoekers over regelgeving die de ene keer aan Vlaamse kant stringent is, of een andere keer aan Nederlandse zijde. Kinderopvang die in België gratis is, of openbaar vervoer dat bij de grens geen aansluiting biedt. En Zeeland dat een lerarenoverschot heeft en Antwerpen juist een tekort.

  Willem-Alexander sprak over een interessante regio, met veel mogelijkheden. Anders dan in dunbevolkte of ontvolkte gebieden die hij bij eerdere streekbezoeken bezocht, is in Zeeuws-Vlaanderen veel werk. Het is een probleem om mensen te behouden en hoogopgeleid personeel te vinden. In samenwerking met België kunnen oplossingen worden gevonden. De taal is anders dan bijvoorbeeld in het grensgebied met Duitsland niet echt een probleem.

  19 mei 2015 - 11:02