×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar wil onbezorgde jeugd voor Amalia

  Prinses viert morgen haar tiende verjaardag

  Koningspaar wil onbezorgde jeugd voor Amalia

  Willem-Alexander en Máxima zijn er de afgelopen tien jaar in geslaagd hun oudste dochter Catharina-Amalia een onbezorgde en rustige jeugd te gunnen, precies zoals Willem-Alexander wenste toen hij de slechts enkele uren oude erfprinses voorstelde aan de media.


  ''U krijgt voldoende mogelijkheden haar tijdens de komende jaren te volgen en te fotograferen", beloofde hij in het Bronovo ziekenhuis. Op de vraag wanneer hij de toen nog naamloze baby zou vertellen over haar toekomstige rol als koningin van Nederland antwoordde hij gevat 'Vanavond niet'.

  Het afschermen van de levenssfeer van hun dochters ziet het koningspaar als één van zijn belangrijkste taken als ouder. ''Als Amalia geen normale jeugd kan hebben, falen wij als ouders", zei Willem-Alexander daarover. De mediacode die de Rijksvoorlichtingsdienst met name ten opzichte van de prinsesjes hanteert, moet mede daarvoor zorgen.

  Weinig verandering

  Nu Amalia een plaatsje in de rangorde is opgeschoven door de troonsbestijging van haar vader, is er wat Willem-Alexander en Máxima betreft weinig veranderd. Amalia zal pas wanneer ze meerderjarig wordt en als Prinses van Oranje van rechtswege lid wordt van de Raad van State, openbare taken op zich nemen. Voor die tijd geldt het huidige ‘regime’ van terughoudendheid en privacy.

  Welke rol de prinsesjes vanaf volgend jaar gaan spelen op Koningsdag wist Willem-Alexander aan de vooravond van de inhuldiging nog niet, zo vertelde hij bij een ontmoeting met de pers.

  6 december 2013 - 16:36