×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar viert 200 jaar Koninkrijk met ‘buren’

  Staatshoofden aanwezig in Maastricht

  Koningspaar viert 200 jaar Koninkrijk met ‘buren’

  In de Limburgse hoofdstad Maastricht is zaterdagmiddag de viering van 200 jaar Koninkrijk begonnen in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, de Belgische koning Filip en koningin Mathilde, groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en de Duitse bondspresident Joachim Gauck en zijn partner Daniela Schadt.


  Na de aankomst van de staatshoofden op de volgepakte Markt in Maastricht begon de viering met muziek van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden. In het historische stadhuis van Maastricht waren toespraken van Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité dat de festiviteiten organiseert, en burgemeester Onno Hoes van Maastricht.

  Bijleveld heette de vier staatshoofden in meerdere talen van harte welkom. ''We grijpen de viering van 200 jaar Koninkrijk aan om stil te staan bij het verleden, het heden en de toekomst'', sprak Bijleveld. Ze haalde herinneringen op aan het Congres van Wenen en benadrukte dat de culturele en economische raakvlakken tussen Nederland, België, Luxemburg en Duitsland altijd zijn gebleven. ''Politiek weten we elkaar te vinden. We stonden aan de basis van de Europese Unie'', zei Bijleveld.

  Modespektakel

  De verjaardag van Nederland wordt in Maastricht gevierd met een muziek- en modespektakel. Onno Hoes verklaarde in zijn toespraak dat Maastricht een logische plek is, op het kruispunt van drie landen en met een eeuwenoude geschiedenis. Hoes omschreef Maastricht als een trotse Europese stad, die graag de uitdaging voor een grenzeloos Europa aangaat. ''In de wetenschap dat onze eigen cultuur nooit verloren gaat'', sprak Hoes.

  Na de toespraken tekenden de staatshoofden het ereboek van de stad Maastricht. Volgens protocol deed het Nederlandse koningspaar dat als eerste, gevolgd door groothertog Henri van Luxemburg, omdat hij van allemaal het langst regeert.

  30 augustus 2014 - 15:45