×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar uitgenodigd door koningin Elizabeth

  Koningspaar uitgenodigd door koningin Elizabeth

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima slapen dit najaar op Buckingham Palace. Dat meldt het Britse hof. Ze komen op uitnodiging van de Britse koningin Elizabeth voor een staatsbezoek, waarbij ze op 23 en 24 oktober ontvangen worden op Buckingham Palace.


  De reis wordt het eerste staatsbezoek van Willem-Alexander aan het Verenigd Koninkrijk. De koning en koningin ontmoetten Elizabeth al wel enkele keren. Zo was het koningspaar in 2013 te gast op Windsor Castle voor een kennismakingsbezoek en was het koppel in 2015 aanwezig in Londen voor Remembrance Sunday. In 2014 waren Willem-Alexander en de 'Queen' beiden aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië.

  Elizabeth ontving twee keer eerder een staatsbezoek uit Nederland. In 1972 was ze gastvrouw toen koningin Juliana en prins Bernhard overkwamen en in 1982 kwamen koningin Beatrix en prins Claus langs. In 1958 bracht koningin Elizabeth een staatsbezoek aan Nederland.

  Koning Willem-Alexander al de vierde Oranje-monarch met wie de Queen te maken krijgt en de derde achtereenvolgende die in haar regeringstijd van 66 jaar op staatsbezoek komt, na de koninginnen Juliana en Beatrix. Koningin Elizabeth heeft daarnaast ook koningin Wilhelmina ontmoet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen woonde.

  Begijnhof

  Bezoeken aan Nederland waren er weinig. De koningin en prins Philip zijn alleen op staatsbezoek geweest in 1958 bij koningin Juliana en in 1962 stak ze de Noordzee over voor het zilveren huwelijksfeest van Juliana en prins Bernhard. Van een staatsbezoek aan koningin Beatrix is het nooit gekomen, maar wel was er in juli 1988 een driedaags officieel bezoek ter gelegenheid van de zogenoemde 'William & Mary' herdenking, toen stil werd gestaan bij de koning-stadhouder en zijn vrouw Mary Stuart die in 1688 na de 'Glorious Revolution' in Engeland aan de macht kwamen.

  In 2007 kwam de Queen voor het laatst naar Nederland voor de viering van het 400-jarig bestaan van de Engelse kerk in het Begijnhof in Amsterdam, die ze in 1988 ook al had bezocht. De Britse koningin bracht haar laatste staatsbezoek in 2015 aan Duitsland, waar ze ook al op staatsvisite was in 1965, 1978, 1987, 1990, 1992 en 2004.

  3 juli 2018 - 14:43