Placeholder

Koningspaar spreekt met veteranen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spraken na afloop van de 70e herdenking van D-day plechtig met de 13 aanwezige hoogbejaarde Nederlandse veteranen die betrokken waren bij Operatie Overlord, zoals de geallieerde actie heette. Ook minister-president Mark Rutte sprak met de oudstrijders. "Het is heel bijzonder hen hier te kunnen ontmoeten en te danken voor hun inzet", aldus de premier. Hij zei veel respect voor hen te hebben. Eerder al had hij de veteranen nadrukkelijk bedankt in zijn toespraak bij de herdenking.

Generaal b.d. Rudi Hemmes, voorzitter van de oudstrijders van de Prinses Irene Brigade, verontschuldigde prinses Irene ,,die om privéredenen" op het laatste moment was verhinderd de plechtigheid bij te wonen. Zij had haar zoon prins Jaime gevraagd haar te vertegenwoordigen. Jaime is beschermheer van de veteranen van het naar zijn moeder vernoemde garderegiment. Hemmes zei "trots te zijn" dat Nederland een rol heeft gespeeld bij de op D-day "begonnen bevrijding van Europa."

Het was bijzonder druk in het zonovergoten Arromanches, waar Nederlandse troepen in augustus 1944 in aan land kwamen, 2 maanden na D-day. Voor de kust en op het strand zijn nog overblijfselen te zien van de invasie. Tienduizenden mensen zijn vrijdag in Normandië onderweg om een glimp op te vangen van veteranen en hoogwaardigheidsbekleders die het gebied doorkruisen. Zo kon het koninklijk gezelschap op weg naar Arromanches aanhaken bij het konvooi van de naar Colleville rijdende Amerikaanse president Barack Obama.

Vrijdagmiddag, na een gezamenlijke lunch bij Caen, komen alle staatshoofden en regeringsleiders bijeen in Ouistreham, voor de internationale herdenking.