×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar heeft druk programma tijdens staatsbezoek Indonesië

  Bezoek staat in teken van hechte band tussen twee landen

  Koningspaar heeft druk programma tijdens staatsbezoek Indonesië

  Willem-Alexander en Máxima hebben tijdens hun staatsbezoek aan Indonesië volgende maand weinig tijd voor rust. Het koningspaar heeft een vol programma, zo blijkt uit het schema dat vrijdag door de Rijksvoorlichtingsdienst is gedeeld.


  De koning en koningin zijn van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 maart in Indonesië op uitnodiging van president Joko Widodo. Het bezoek staat in het teken van de hechte band tussen de twee landen. Willem-Alexander en Máxima reizen naar de steden Jakarta en Yogyakarta op Java, naar Kalimantan (het Indonesische deel van het eiland Borneo) en naar het eiland Sumatra. Ze reizen samen met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport zijn gelijktijdig op handelsmissie in Indonesië.

  Het koningspaar begint dinsdag 10 maart in Jakarta met een kranslegging op het Indonesisch ereveld Kalibata ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen en in het bijzonder de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Daarna volgt de officiële welkomstceremonie op het presidentieel paleis in Bogor. Daar ontvangt president Widodo en zijn echtgenote Iriana Widodo het koppel. Vervolgens vinden er een delegatie-overleg en een staatslunch plaats. Later volgt er een kranslegging op het Nederlands ereveld Menteng Pulo. Dat telt bijna 4300 graven van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog om het leven zijn gekomen. Daarna brengen de koning en koningin nog een bezoek aan een chocoladefabriek.

  Nederlandse gemeenschap

  Ook dinsdagavond hebben Willem-Alexander en Máxima genoeg te doen. Zo ontmoeten ze de deelnemers van de economische missie. En zijn zij aanwezig bij de ondertekening van diverse samenwerkingsovereenkomsten tussen Indonesische en Nederlandse bedrijven. Daarna gaat het echtpaar naar het Erasmus Huis bij de fototentoonstelling ‘Innovation’, onderdeel van een wedstrijd voor jonge Indonesische fotografen. De dag wordt afgesloten met een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap.

  Op woensdag 11 maart reizen de koning en koningin naar Yogyakarta waar ze door de sultan van de stad in zijn paleis worden ontvangen met een lunch. Later staan er nog een bezoek aan de wijk Kampoeng, een universiteit en het Hindoe-Javaanse tempelcomplex Prambanan op het programma.

  Agendapunt

  De derde dag staat onder meer in het teken van natuurbehoud. Zo krijgt het koningspaar donderdag 12 maart een rondleiding in het Sebangau National Park in Kalimantan. Ook gaan ze naar een opvangcentrum voor orang-oetangs, een boerderij en wonen ze een voetbaltraining bij.

  Op de laatste dag reizen Willem-Alexander en Máxima naar Sumatra. Ze gaan er naar het Tobameer en een traditioneel Batak-dorp. Vervolgens krijgt het koppel in het DEL Institute for Technology uitleg over de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Als laatste punt op de agenda staat een bezoek aan het eiland Samosir en het Silima Lombu Eco Village.

  8 februari 2020 - 13:43