×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar bijgepraat over aanpak vergrijzing

  Op tweede dag staatsbezoek

  Koningspaar bijgepraat over aanpak vergrijzing

  Koning Willem-Alexander is op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Japan op de universiteit van Tokio bijgepraat over de wijze waarop het land omgaat met de steeds ouder wordende bevolking. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst over 'innovatieve leefomgevingen voor een vergrijsde maatschappij'. Een kwart van de Japanners is ouder dan 65 en de komende jaren groeit het aandeel van ouderen in de samenleving nog veel verder. Het regerings- en gezondheidsbeleid moet daarop worden afgesteld.


  Uitgangspunt is om ouderen actief en fit te houden en ze contact te laten houden met de gemeenschap. Dat kan bijvoorbeeld door ze ook na hun pensionering een kans op werk te geven, vertelde de burgemeester van de stad Kashiwa, waar 40 procent van de bevolking boven de 65 is. Er zijn tal van proefprojecten op touw gezet, waarover inwoners persoonlijk met Willem-Alexander en Máxima spraken. Nederland staat eenzelfde vergrijzing te wachten en zou onder meer veel kunnen opsteken van de vergevorderde Japanse robottechnologie. Het koningspaar bekeek daarvan een aantal demonstraties.

  Behalve op het terrein van gezond ouder worden, noemde Willem-Alexander ook de landbouw en windenergie als terreinen waarop Nederland en Japan kunnen samenwerken. Ook Abe zei in de tafelrede bij het aan het Nederlandse gezelschap aangeboden diner dat hij hoge verwachtingen heeft van de samenwerking op het gebied van landbouw. Vrijdag, de slotdag van het staatsbezoek, komt dit andermaal aan de orde tijdens een voedsel- en landbouwconferentie. Het koningspaar biedt die dag het keizerspaar, met wie donderdag informeel werd geluncht, ook een concert aan.

  30 oktober 2014 - 17:08