×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningspaar bereidt zich voor op Kaapverdië

  Een staatsbezoek van Fonseca

  Koningspaar bereidt zich voor op Kaapverdië

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen maandagmorgen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam president Jorge Carlos Fonseca van Kaapverdië en zijn echtgenote aan het begin van een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. De visite moet de historische banden met de West-Afrikaanse eilandengroep versterken en biedt een kans de economische relaties uit te breiden.


  President Fonseca (68) heeft naast de gebruikelijke protocollaire onderdelen van zijn bezoek, zoals de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam, het staatsbanket en ontmoetingen met minister-president Mark Rutte en de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer, ook een uitgebreid programma in Rotterdam. Daar woont het merendeel van de ruim 20.000 in Nederland wonende Kaapverdianen. De president gaat naar het World Port Center, waar hij onder meer agenten met een Kaapverdiaanse achtergrond spreekt en naar het stadion van Sparta voor een feestelijke ontmoeting met de eigen gemeenschap. De eilandstaat voor de westkust van Afrika, die maar 4000 vierkante kilometer groot is en een half miljoen inwoners telt, kent een grote diaspora. Er wonen momenteel zelfs meer Kaapverdianen buiten het land dan er binnen. Succesverhaal Kaapverdië, dat in 1975 onafhankelijk werd van Portugal, geldt als een van de weinige succesverhalen van Afrika, met een stabiele democratie, goed investeringsklimaat, persvrijheid en goede groeicijfers van de economie. Volgens de Afrikaanse Ontwikkelingsbank is dat extra bijzonder omdat Kaapverdië vaak droogtes kent, geen natuurlijke hulpbronnen heeft en weinig vruchtbare grond. De dienstensector en toerisme zijn belangrijke bronnen van inkomsten, naast het geld dat naar huis wordt gestuurd door de diaspora. Kaapverdië is ook bij Nederlanders erg in trek. Voor het koningspaar is dit het vijfde inkomende staatsbezoek sinds de troonswisseling en het eerste uit Afrika. De laatste keer dat een Afrikaans staatshoofd in Nederland op staatsbezoek kwam was in 2008 president John Kufuor van Ghana.

  9 december 2018 - 17:01