Placeholder

Koningin Máxima leest voor aan Colombiaanse kinderen

De vraag van koningin Máxima aan de Colombiaanse kinderen die ze aan het voorlezen was: "Moet ik doorgaan?" Eén jongetje stak zijn vinger op. "Nee, ik verveel me", zei hij uit de grond van zijn hart. Zijn wens werd niet verhoord. Koningin Máxima bleef lezen over de twee fietsen, en de Colombiaanse 'Primera Dama' María Clemencia Rodríguez Múnera nam het van haar over.

De kinderen in het door de presidentsvrouw gesteunde dagverblijf in de krottenwijk Ciudad de Bolivar keken samen met de bijzondere bezoekers naar een poppenkastvoorstelling en koningin en María Rodríguez kregen ook een pop als geschenk. Ze poseerden ook met zijn allen op het grasveldje van het complex, al duurde het aantal peuters allemaal wat lang. Die gingen liever ravotten of met autootjes spelen.

De presidentsvrouw had de koningin speciaal gevraagd om dit project, dat ook met Nederlandse steun is opgezet, te bezoeken. De opvang is voor kinderen tot 5 jaar. De moeders krijgen er financieel onderwijs. Omgaan met geld of het hebben van een bank-of spaarrekening is in Colombia niet vanzelfsprekend en in een wijk als Ciuad de Bolivar – met bijna een miljoen inwoners – al helemaal niet.

De opvang betekent ook dat de kinderen van jongsaf goed worden opgevangen en een goede start krijgen terwijl hun moeders de handen vrij hebben om te werken. Máxima, die in Colombia op werkbezoek is als speciaal vertegenwoordiger voor de VN, sprak ook met een aantal moeders. Zij steunen elkaar ook onderling door bijvoorbeeld microkredieten te verlenen, waardoor voor het werk belangrijke aankopen kunnen worden gedaan.

Máxima prees Colombia ijdens een toespraak in de hoofdstad Bogotá. Colombia kan wereldwijd een voorbeeld zijn op het gebied van inclusieve financiering. Dat zijn leningen, verzekeringen en rekeningen voor mensen die die normaal niet kunnen krijgen.

De koningin complimenteerde de Colombiaanse regering met de maatregelen die al zijn genomen om de hele bevolking te laten profiteren van financiële diensten, zoals banken, verzekeringen, kredieten en sparen.

Máxima suggereerde in haar toespraak dat Colombia nog veel kan winnen door gebruik te maken van mobiele telefoons bij het regelen van bankzaken. Met de juiste infrastructuur kan daarmee op een eenvoudige manier bijvoorbeeld geld worden overgemaakt. Daarnaast is het belangrijk dat de Colombianen de bestaande middelen ook gaan gebruiken. Ongeveer 80 procent van de betalingen en geldzaken gebeurt nog contant, aldus de koningin. De Colombiaanse minister van Financiën Mauricio Cárdenas Santamaria zei zeker te zullen kijken naar de inzet van mobiele telefonie voor bankzaken.

Drugsbeleid

De koningin besloot woensdag een 3-daags bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land, dat inmiddels na Brazilië en Mexico de grootste economie van Latijns-Amerika heeft. Ze was op pad als speciaal vertegenwoordiger van de VN op het gebied van inclusieve financiering. Colombia was voor het bezoek uitgekozen vanwege de gemaakte vorderingen en de bijzondere projecten, zo zei Máxima tijdens een persconferentie na afloop van haar toespraak. Van de Colombiaanse pers kreeg ze ook een vraag over het Nederlandse drugsbeleid. Die beantwoordde ze niet.

Koningin Máxima, die woensdagavond doorreist naar Peru, had eerder op de dag een onverwachte ontmoeting met president Juan Manuel Santos in het presidentieel paleis. Samen met presidentsvrouw Clemencia Rodríguez de Santos bezocht ze een kinderopvang in de krottenwijk Ciudad de Bolivar, waar de moeders van de kinderen ook financiële educatie krijgen.