×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Máxima bezoekt Friese melkveehouderij

  Aansluitend bezoek aan kaasfabriek FrieslandCampina

  Koningin Máxima bezoekt Friese melkveehouderij

  Koningin Máxima heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan de melkveehouderij van Alfred Stokman in het Friese Koudum. Ze bezocht de melkveehouderij omdat deze een toonbeeld van 'duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal' ondernemen is.


  Dat de koe binnen bepaalde grenzen zelf haar melktijd kiest, levert kortere wachttijden op bij de melkmachines, meer tijd om te eten, minder stress voor de koe en een iets hogere melkproductie. Ander snufjes zijn er ook, met bijvoorbeeld voorzieningen voor winning van biogas uit de mest.

  Stokmans driehonderd koeien leven in een 'vrijekeuzestal', waar ze naar eigen goeddunken in en uit kunnen lopen. De dieren bepalen zelf wanneer het tijd is om te melken en in de stal hangen borstels, zodat ze zichzelf eens lekker kunnen boenen en krabben. Ook beschikken ze over waterbedden, zodat de uren herkauwen prettig op een zachte ondergrond kunnen worden doorgebracht, en ze kunnen badderen in een 'jakoezie'.

  Vragen

  Koningin Máxima keek haar ogen uit en had een lange lijst van vragen voor Stokman en zijn zoon Arie, die van plan is het bedrijf over een paar jaar over te nemen. Beiden zijn zich bewust van de vele uitdagingen die boeren tegenwoordig hebben. Stokman: "Je hebt die driehonderd koeien nodig om het bedrijf draaiende te houden, maar in Nederland vinden ze dan dat je een megastal hebt en dat mag niet."

  Het bezoek aan het familiebedrijf was onderdeel van een tweeluik. De koningin bezocht aansluitend de kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum, vorig jaar winnaar van de Koning Willem I-prijs. De melkveehouderij is een van de leveranciers van de fabriek. Liep de koningin in Koudum nog op hoge hakken door de stal, in Workum moest ze die verruilen voor beschermende schoenen. Ook moest ze een haarnetje op en een witte jas aan, om te voldoen aan de veiligheids-en hygiëne-eisen van de fabriek.

  De verwerking van de melk en de bereiding van de kaas gaat volledig automatisch en machinaal. De kaas die in deze vestiging van FrieslandCampina wordt gemaakt is vooral voor grootverbruik. Daarom zijn er geen geen ronde gele kazen te zien, maar fikse blokken die in folie zijn gewikkeld.

  9 september 2015 - 14:11