×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning ziet thuis veelbelovend schildertalent

  Willem-Alexander reikt Prijs voor Vrije Schilderkunst uit

  Koning ziet thuis veelbelovend schildertalent

  Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam 'zijn' prijs voor de schilderkunst uitgereikt aan vier jonge kunstenaars. Daarna nam hij zeer uitgebreid de tijd om niet alleen het werk van de prijswinnaars te bekijken, maar ook in het paleis tentoongestelde schilderijen van andere inzenders voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.


  Willem-Alexander stond in zijn toespraak voor de overhandiging van de prijzen – 6500 euro voor elk van de winnaars – stil bij de vraag 'wat de betekenis van de schilderkunst in de moderne tijd is'. "De discussie over die vraag loopt soms hoog op in kringen van kunstenaars en kunstcritici. Ik behoor tot geen van beide. Gelukkig maar, ieder zijn vak", zei hij. De koning behoorde tot een andere categorie: "De mensen die van kunst genieten. De kijkers. De liefhebbers."

  "Stelt u zich eens voor: een wereld zonder schilderkunst", hield hij zijn gehoor in de Burgerzaal van het paleis voor. "Geen geschilderde bizons diep in de grotten van Frankrijk, Spanje of de nog oudere rotstekeningen in Sulawesi. Geen Lam Gods. Geen Melkmeisje. Geen Japanse prentkunst. Geen Panorama Mesdag. Geen Piet Mondriaan of Mark Rothko."

  Kindertekeningen

  Ook voegde hij er als persoonlijke noot een verwijzing naar zijn dochters aan toe: "Geen kleurige kindertekeningen met magneetjes op de deur van de ijskast of veelbelovende aquarellen aan de muur in de slaapkamer. Ik beloof u, met het talent in de volgende generatie zit het wel goed!"

  De koning zei dat een wereld zonder schilderkunst een ,,schralere wereld zou zijn. Een meer gesloten wereld. Want een schilderij kan luiken openen in ons hoofd en ons meenemen naar een andere werkelijkheid waarvan we het bestaan nooit hadden kunnen vermoeden. Zo'n kijkervaring schept ruimte", meende Willem-Alexander.

  De vier prijswinnaars zijn Niels Broszat, Koen Doodeman, Bob Eikelboom en Jessica Skowroneck.

  11 oktober 2014 - 11:32