×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Willem-Alexander: het is oké als het even tegenzit

  "Geef jezelf wat ruimte"

  Koning Willem-Alexander: het is oké als het even tegenzit

  Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak gezegd dat mensen niet te veel moeten streven naar geluk.


  Het mag volgens hem nooit een obsessie worden. Die boodschap gaf hij met name de jongere generatie mee. “Geef jezelf wat ruimte. Het is oké”, zei de koning.

  Willem-Alexander stelde dat ook verdriet en tegenslagen bij het leven horen en dat die emoties ook gerust getoond mogen worden. “In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen. We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen. Maar niemand is perfect. Gelukkig maar.”

  Volgens de koning laat geluk zich niet dwingen. “Het is ongrijpbaar. Het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel.”

  Vrijheid

  Willem-Alexander ging ook in op de viering van 75 jaar vrijheid, die volgens hem “intens wordt beleefd” in het land. Niet alleen door degenen die de oorlog hebben meegemaakt, maar ook door jonge mensen. “Ze zijn blij in een vrij land te wonen”, aldus de koning. Hij benadrukte wel dat “vrijheid nooit gratis” is. “Zij vraagt altijd iets van ons: vertrouwen in elkaar, redelijkheid, de bereidheid om elkaar ruimte te geven. Iedereen die zich verdiept in wat vrijheid is, snapt waarom verdraagzaamheid zo belangrijk is.”

  In zijn toespraak, die werd uitgesproken op Paleis Huis ten Bosch, ging Willem-Alexander ook in op het succes van Nederland. “Achter dat succes staan mensen zoals u en jij. Miljoenen professionals en vrijwilligers die er ook in moeilijke omstandigheden samen het beste van maken. Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers. Ambtenaren en rechters. Boeren, bouwers en biologen”, aldus de koning.

  Grote kracht

  “Ook al kunnen de emoties soms hoog oplopen, Nederlanders hebben toch het gevoel bij elkaar te horen. Dat is onze grote kracht”, ging Willem-Alexander verder. “Het draagt niet alleen bij aan een land dat goed presteert, maar ook aan een land waarin mensen gemiddeld genomen gelukkig zijn.”

  26 december 2019 - 12:00