×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Willem-Alexander heeft lol

  Tijdens Grondwet Festival

  Koning Willem-Alexander heeft lol

  Koning Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag veel plezier beleefd aan het Grondwet Festival. Hij moest hard lachen om de wijze waarop zijn verre voorvader Willem I - gespeeld door de acteur Hubert Fermin - op geraffineerde wijze zijn grote tegenstrever Gijsbert Karel van Hogendorp (Joop Keesmaat) bestreed.


  Van Hogendorp was de grote man achter de eerste Nederlandse Grondwet. Een prima stuk, vond Willem twee eeuwen geleden, hij had alleen een 'paar kleine aanmerkingen'. Over de invloed en de controlerende taak van de volksvertegenwoordiging bijvoorbeeld en de inperking van de macht van de koning. Willem zag zichzelf als verlicht despoot, Van Hogendorp wilde dat het volk zou beslissen.

  Het toneelstukje dat zaterdag als onderdeel van het Festival werd opgevoerd in het voormalige woonhuis van Van Hogendorp – de man die Willem overhaalde om uit Engeland naar Nederland terug te komen en soeverein vorst te worden – was leerzaam en vermakelijk. Dat was ook het scholierendebat dat Willem-Alexander daarna bijwoonde in de raadszaal van het Haagse stadhuis, waar hij het niet kon laten even de voorzittershamer van burgemeester Jozias van Aartsen te testen.

  Leerlingen van het d'Outremont College uit Drunen en het Winkler Prins College uit Veendam gingen met elkaar de verbale strijd aan over de stelling dat Kamerleden beter door het lot dan door verkiezingen gekozen kunnen worden. De teams moesten de stelling afwisselend verdedigen en bestrijden, hetgeen met grote vaardigheid gebeurde waarbij de koning af en toe moest schaterlachen om de rake opmerkingen en de typeringen van 'elitaire witte politici'.

  Over 2 maanden staan jongeren centraal bij het volgende programmaonderdeel van de twee jaar durende viering van 200 jaar koninkrijk wanneer op Sint Maarten in aanwezigheid van prinses Beatrix door jeugd uit het hele koninkrijk debatten worden gevoerd. ''We willen de jeugd zoveel mogelijk bij de viering betrekken", aldus Ank Bijleveld, voorzitter van het organiserend Nationaal Comité. In die opzet is ze gezien ook de opkomst in Den Haag – 85.000 belangstellenden, waaronder veel jongeren – vooralsnog geslaagd.

  30 maart 2014 - 10:01