×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning tevreden over Chinees staatsbezoek

  Geen wanklank tijdens bezoek Xi Jinping

  Koning tevreden over Chinees staatsbezoek

  Het eerste inkomende staatsbezoek sinds het aantreden van koning Willem-Alexander heeft amper 26 uur geduurd. De Chinese president Xi Jinping werkte in recordtijd een intensief maar kort programma af, met een diner en lunch bij de koning, een gesprek met premier Mark Rutte en twee bijeenkomsten waarbij de handelsrelaties centraal stonden. "Nederland is de toegangspoort tot Europa, vandaar dat ik de deur naar Europa hier open", aldus Xi in zijn tafelrede bij het staatsbanket.


  Het staatsbezoek, het eerste van een Chinese leider aan Nederland, was te kort om het te kunnen vergelijken met de inkomende staatsbezoeken onder koningin Beatrix. Daarvoor moet worden gewacht tot een meer orthodoxe visite van twee of drie dagen, zoals dat van de Turkse president Abdullah Gül in 2012. Wereldleiders als Xi, de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama, wijken meestal ook af van het geijkte patroon met banketten, kranslegging, cultureel uitstapje en tegendiner.

  Dat de vorig jaar aangetreden Xi zijn eerste reis naar Europa in Amsterdam begon, had ook meer te maken met de maandag in Den Haag beginnende nucleaire veiligheidstop dan met het feit dat Nederland 'toegangspoort' is. Xi kon nu het nuttige met het aangename verenigen en de extra tijd in Nederland gebruiken om bedrijven te interesseren China te helpen de voedselproductie te verbeteren. De president had in elk geval zelf gevraagd om een presentatie van de agrosector, die, zoals bleek tijdens de introductie in Lisse, nog wonderen kan doen voor China.

  Chaotisch

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima oogden na het afscheid van het Chinese presidentspaar bij het naast het bloembollenparadijs gelegen Kasteel Keukenhof, tevreden over de Chinese primeur. De presentatie was hier en daar wat chaotisch verlopen, aldus de koning, maar er was een goede indruk gegeven van de Nederlandse mogelijkheden.

  Het staatsbezoek had ook geen wanklank opgeleverd. Alleen de Chinese beveiligers hadden voor een negatieve noot gezorgd door zaterdagmiddag in allerhaast uit de kofferbak van een auto manshoge schermen te toveren die ze voor het Koninklijk Paleis opstelden om Xi het zicht op demonstranten op de Dam te besparen. Een duidelijker bewijs dat het met de vrijheid van meningsuiting in China nog niet in orde is, had het op de Dam protesterende Amnesty International niet kunnen krijgen.

  24 maart 2014 - 06:37