×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning stond te popelen om nieuw vliegtuig

  Willem-Alexander vliegt in simulator in Leeuwarden

  Koning stond te popelen om nieuw vliegtuig

  Koning Willem-Alexander heeft niet lang willen wachten om het nieuwe jachtvliegtuig F-35 Lightning II te bekijken. De koning bracht woensdagmorgen een uitgebreid werkbezoek aan vliegbasis Leeuwarden waar het toestel vorige week landde.

  De koning werd achter gesloten deuren bijgepraat over de F-35, die een belangrijk onderdeel vormt van de zogenoemde ‘vijfde generatie’ van de luchtmacht. Aansluitend kon Willem-Alexander zelf iets van de mogelijkheden ervaren door in de simulator te stappen en virtueel een rondje te vliegen.

  Dat bracht hij er goed van af, zo stelde vliegbasis commandant Arnoud Stallman tevreden vast. De koning, burgerpiloot bij KLM, wist het toestel probleemloos in de lucht te krijgen en daarna weer te landen.

  Cockpit

  Vervolgens werd het vorige week aangekomen toestel getoond en kon Willem-Alexander zelf in de cockpit klimmen, waar hij onder anderen van piloten en onderhoudspersoneel tekst en uitleg kreeg.

  De F-35 is echter niet het enige dat de luchtmacht wilde laten zien. De koning kreeg aansluitend een presentatie over de komst van de onbemande MQ-9 Reaper, die wel een ‘superdrone’ wordt genoemd en waarin een vlieger en een sensoroperator op afstand opnamen maken die vervolgens worden geanalyseerd en gebruikt voor operationele inzet.

  De eerste van vier MQ-toestellen wordt eind volgend jaar verwacht en in de zogenoemde PED-cell kreeg de koning aan de hand van niet-actuele beelden uit Afghanistan te zien wat nu al mogelijk is met opnamen die onbemande toestellen maken. In de cel worden de beelden verwerkt, bekeken en wordt doorgegeven wat er te zien is.

  Volgens Dennis Luyt, commandant van de luchtstrijdkrachten, kreeg de koning met het ultramoderne materieel de bouwstenen te zien van een luchtmacht die in de steigers staat en die werkt aan een nieuwe toekomst.

  6 november 2019 - 14:19