×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning reikt nieuwe standaard Marechaussee uit

  Ook prins Pieter-Christiaan bij ceremonie aanwezig

  Koning reikt nieuwe standaard Marechaussee uit

  Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen op het Binnenhof in Den Haag de Koninklijke Marechaussee een nieuwe standaard uitgereikt. In een toespraak bij de plechtigheid prees hij de marechaussee voor de ''hoge mate van professionaliteit" en de ''dienstbaarheid aan ons allemaal."


  De koning kon ook putten uit eigen ervaring, zo zei hij. De marechaussee is immers niet alleen belast met de grensbewaking en de bewaking van de burgerluchtvaart, maar sinds 1908 ook met de beveiliging van de koninklijke familie. Hoe serieus die taak wordt genomen, had Willem-Alexander naar eigen zeggen in zijn jeugd op kasteel Drakensteyn al ervaren.

  De Koninklijke Marechaussee bestaat deze maand precies 200 jaar. Het wapen werd op 26 oktober 1814 opgericht door prins Willem Frederik, op dat moment soeverein vorst en later koning Willem I.

  Trommels

  De nieuwe standaard vervangt de 83 jaar oude standaard die in 1931 werd uitgereikt door koningin Wilhelmina. Het is tevens de eerste militaire standaard die Willem-Alexander sinds zijn aantreden als koning mag overhandigen aan een krijgsmachtonderdeel. De oude standaard werd, volgens traditie, te ruste gelegd op trommels, als symbool van een altaar.

  Bij de ceremonie op het Binnenhof was ook prins Pieter-Christiaan aanwezig, die na afloop zei het een mooie plechtigheid te hebben gevonden. Namens het kabinet woonden de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de overhandiging bij.

  16 oktober 2014 - 11:41