×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning naar Veteranendag, prinses naar ballet

  Vandaag heropening Mauritshuis

  Koning naar Veteranendag, prinses naar ballet

  Voor zijn komende afspraken hoeft koning Willem-Alexander niet ver van huis. Vrijdagmiddag is hij bij de heropening van het Mauritshuis in Den Haag. Het Museum aan de Hofvijver, op loopafstand van Paleis Noordeinde, was twee jaar dicht voor een omvangrijke renovatie en uitbreiding.


  Koning Willem-Alexander verricht rond 17 uur de opening, waarbij Vermeers wereldberoemde schilderij Meisje met de parel symbolisch welkom wordt geheten op het voorplein van het museum. In een enorme transportkist wordt 'het meisje' in levende lijve afgeleverd bij het Mauritshuis, welkom geheten door zes ruiters van de Cavalerie Ere-Escorte, het Residentie Orkest en een fanfare. Op videoschermen is de tocht te volgen die zij maakt door het 17e eeuwse museumgebouw en de nieuwe vleugel die het museum er bij heeft gekregen. Een koorddanser werkte donderdag een generale repetitie af. Tussen 20.00 uur en middernacht mag iedereen gratis naar binnen.

  Tijdens de vernieuwing is het Mauritshuis in oppervlakte verdubbeld en is er een ondergrondse verbinding gekomen met het gebouw aan de overkant van de straat. In het museum zijn in 16 zalen zo'n 260 schilderijen te zien van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw, van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en Frans Hals.

  Veteranendag

  Zaterdag is de koning met premier Mark Rutte aanwezig bij de tiende Nederlandse Veteranendag in Den Haag. De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal. Op het Binnenhof krijgen 80 militairen herinneringsmedailles voor vredesoperaties opgespeld. Op de Kneuterdijk neemt de koning het defilé af.

  Prinses Beatrix gaat zaterdag naar het Bijbelfestival in Utrecht. Daarmee viert ze het 200-jarig bestaan van het Nederlands Bijbelgenootschap mee. Haar zus prinses Margriet wacht een culturele zaterdagavond. Ze aanschouwt in Schouwburg Arnhem de voorstelling End of Season, waarmee modern balletgezelschap Introdans traditiegetrouw het seizoen feestelijk afsluit.

  27 juni 2014 - 09:57