×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning leert over verouderd ‘nieuw bouwen’

  Koning leert over verouderd ‘nieuw bouwen’

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmiddag bij hun visite aan Flevoland een bezoek gebracht aan Nagele, icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het in de jaren vijftig door architectencollectieven onder het motto 'licht, lucht en ruimte' op de tekentafel ontstane dorp staat tegenwoordig op de nationale canon van iconen van ruimtelijke ordening.


  Maar wat eens hypermodern was, is nu niet meer van deze tijd en het koningspaar luisterde in Museum Nagele naar inwoners die vertelden over de uitdagingen waar hun gemeenschap voor staat. "De huizen zijn misschien niet mooi, maar wel belangrijk en uniek", zo kreeg het koninklijk bezoek te horen.

  Koningin Máxima stipte de tegenstelling aan. Het volgens strakke lijnen opgezette Nagele was het voorbeeld van het 'nieuwe bouwen', van innovatie en modern wonen. De huizen zijn naar de huidige maatstaven echter klein, en er wordt samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed nagedacht hoe de woningen aan te passen aan de eisen van deze tijd zonder de cultuur-historische waarde uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld door twee huizen te verbouwen tot één.

  Binnenkijken

  Na het gesprek met bewoners van het 1900 inwoners tellende dorp, maakten koning en koningin een uitgebreide wandeling door Nagele, waarbij ook bij een aantal huizen binnen werd gekeken. Willem-Alexander en Máxima werden bij hun rondgang gevolgd door een grote schare nieuwsgierige dorpelingen.

  Het streekbezoek wordt donderdagmiddag afgesloten in Dronten, de laatste stop na Urk en de gemeente Noordoostpolder.

  29 juni 2017 - 14:19