×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning heeft bijna nieuwe hofhouding

  Koning heeft bijna nieuwe hofhouding

  Willem-Alexander is vandaag precies vijf jaar koning. Daar had hij zelf niet zo bij stilgestaan totdat er in de media daarover verhalen verschenen, zei hij in een gesprekje met Dionne Stax op Koningsdag. 'De tijd is voorbij gevlogen', vond Willem-Alexander.


  Bij zijn aantreden liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat de hofhouding nagenoeg ongewijzigd zou blijven. Volgens de Grondwet heeft de Koning het recht zijn eigen 'huis' in te richten. Daarbij zijn niet de kastjes en tafels bedoeld, maar de naaste medewerkers die vaak nog archaïsch aandoende titels hebben als stalmeester, hofmaarschalk, grootmeester en hofdame.

  Indachtig dat grondwetsartikel had de hofhouding van koningin Beatrix zijn functies ter beschikking gesteld, zodat Willem-Alexander in alle vrijheid zijn eigen ploeg kon kiezen. Maar de koning ging vooralsnog verder met de ook hem zeer vertrouwde mensen. Hij had immers gedeeltelijk ook zijn zegje mogen doen bij hun aanstelling want koningin Beatrix werkte al in een vroeg stadium toe naar een troonswisseling.

  Vijf jaar later echter zijn bijna alle leden van de hofhouding vervangen. Niet omdat Willem-Alexander zich heeft bedacht maar omdat al door zijn moeder een goed werkende roulatiesysteem is ingevoerd. Zo leent Buitenlandse Zaken een aantal topmensen uit, die een aantal jaren dienst doen aan het hof en vervolgens weer terugkeren in de diplomatieke dienst. Het beste voorbeeld hiervan is de grootmeester, de baas van de hofhouding. Zo vertrok Marco Hennis in 2015 na zeven jaar van het paleis naar Wenen, waar hij ambassadeur werd en kwam ambassadeur Jan Versteeg uit Athene naar Den Haag.

  De diplomatieke dienst kreeg ook de achtereen volgende ceremoniemeesters Willem Cosijn (2013) en Alle Dorhout (2017) terug, en leende Simon van der Burg uit, die consul-generaal was in Ho Chi Minhstad. Na het aftreden van koningin Beatrix bleven de door haar uitgekozen grootmeesteres en hofdames nog even op hun plek, maar daarna ging het koningspaar met een nieuwe en vooral jongere ploeg verder. Alleen hofdame Lieke Gaarlandt-van Voorst tot Beest, die bij de inhuldiging schuin achter de koning stond, is aangehouden. Op 1 juni is zij een kwart eeuw aan het hof.

  Binnen de hofhouding is zij recordhoudster, op de voet gevolgd door de voor al het koninklijk vervoer verantwoordelijke stalmeester Bert Wassenaar, die sinds 1996 in functie is. Ook hofmaarschalk Sjoert Klein Schiphorst zwaait nog altijd de scepter over koninklijke ontvangsten, recepties en banketten.

  Nieuw waren de drie persoonlijk adviseurs die Willem-Alexander direct na zijn inhuldiging benoemde. Eén van hen is weer ander werk gaan doen; Pien Zaaijer en Jan Snoek werken nog op paleis Noordeinde. De koning koos een nieuwe algemeen secretaris, na de pensionering van oudgediende Jaap Leeuwenburg. Daarnaast is Willem-Alexander toe aan zijn derde Chef Militair Huis.

  De komende jaren zal de hofhouding volgens het rouleringssysteem opnieuw veranderen, zoals ook de adjudanten om de drie, vier jaar wisselen.

  30 april 2018 - 09:25