×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning geeft openhartig beeld van zichzelf

  Koning geeft openhartig beeld van zichzelf

  Koning Willem-Alexander heeft in een ongebruikelijk openhartig televisie-interview een inkijkje gegeven in zijn persoonlijkheid. Hij omschreef zichzelf als emotioneel, vasthoudend en veeleisend en in zijn jeugd als een brutale, vervelende puber. Tegenwoordig zit hij beter in zijn vel en voelt hij zich op zijn gemak, zo vertelde de koning aan Wilfried de Jong in het woensdagavond gelijktijdig door NOS en RTL uitgezonden vraaggesprek op de Eikenhorst.


  De koning, die donderdag zijn vijftigste verjaardag viert, had van tevoren zelf aangegeven dat zijn persoon centraal moest staan en niet zijn nu bijna vierjarige koningschap.

  In het gesprek kwamen niet alleen zijn jeugdjaren op kasteel Drakensteijn in Lage Vuursche aan bod, door Willem-Alexander omschreven als een "mooie tijd", maar ook de enorme rivaliteit tussen de drie broers die elkaar verbaal de baas probeerden te blijven. "Het was hakken of gehakt worden", aldus de koning, die daardoor leerde ad rem te zijn, maar uit die ervaring ook een zekere spreekangst ontwikkelde. Hij wilde anderen niet op dezelfde manier afkappen als de drie prinsen onderling deden. In dat verband zei hij ook de soms onbehouwen kritiek van zijn in 2013 overleden broer prins Friso te missen. "Als je het niet meer hebt, mis je het echt."

  Rauwe pijn

  Willem-Alexander sprak met emotie over het verlies van Friso, maar ook over 'rauwe pijn' van de nabestaanden van de vliegramp met MH17. Hij vertelde hoe hij met name dochter prinses Amalia voorbereidde op haar toekomstige ambt, waarbij ze nu in haar jeugd alle ruimte moet hebben zichzelf te zijn en vooral ook fouten te maken. Ze moest zich ook vooral verzetten tegen haar lotsbestemming, teneinde er later ook bewust voor te kunnen kiezen, aldus Willem-Alexander.

  De koning keek ook terug op zijn bijzondere kersttoespraak van vorig jaar waarin hij nadrukkelijk de angst en boosheid benoemde die de samenleving kenmerken. "We leven ontegenzeggelijk in een moeilijke tijd", zei Willem-Alexander met een diepe zucht.

  26 april 2017 - 23:27