×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning eert Multatuli met gedenksteen

  Jaar 2020 is uitgeroepen tot Multatuli-jaar

  Koning eert Multatuli met gedenksteen

  Koning Willem-Alexander onthult maandag laat in de middag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen voor de schrijver Multatuli, ontworpen door Jeroen Henneman.


  Het is op 2 maart van dit jaar tweehonderd jaar geleden dat de auteur, die in werkelijkheid Eduard Douwes Dekker heette, in de hoofdstad was geboren. Het jaar 2020 is dan ook uitgeroepen tot Multatuli-jaar, waarvoor de koning dan meteen ook de aftrap geeft.

  Schrijver Arnon Grunberg houdt een lofrede in De Nieuwe Kerk en acteur Thom Hoffman kruipt er voor de gelegenheid in de huid van Multatuli.

  Blijvende faam verwierf Multatuli met het boek Max Havelaar. Dat zich afspeelt in het toenmalige Nederlands-Indië en dat hij schreef op basis van zijn eigen ervaringen als ambtenaar in de vroegere kolonie van ons land, het huidige Indonesië. De koning brengt daar in de week van 9 maart een staatsbezoek waarbij ook aandacht zal zijn voor het, soms zeer turbulente, gedeelde verleden.

  Het Multatuli Genootschap organiseert dit jaar allerlei activiteiten om de schrijver te eren en onder de aandacht te houden. Ook wordt er een ‘digitaal standbeeld’ ontwikkeld, Multatuli Online. Het is een website waarop onder meer het hele oeuvre van de schrijver, de volledige correspondentie en het beschikbare beeldmateriaal toegankelijk zijn gemaakt.

  17 februari 2020 - 10:14