×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning bij test vliegtuig in windtunnel

  Samenwerking tussen Nederland en China op luchtvaartgebied

  Koning bij test vliegtuig in windtunnel

  Koning Willem-Alexander was maandag helemaal in zijn element bij het Nederlands Lucht-en Ruimtevaartcentrum in Marknesse. Hij bekeek daar onder meer de windtunnel waar China momenteel zijn nieuwe passagiersvliegtuig COMAC C919 test. Dat toestel moet over een aantal jaar de al maar uitdijende Chinese markt veroveren, en concurrenten als Boeing en Airbus deels het nakijken geven.


  De Chinezen houden al langer proeven bij de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) in Marknesse, waar wordt gekeken hoe vliegtuigen reageren bij landen en starten, en bij lagere snelheden. In de proeven worden ook zaken als lawaai en uitstoot meegenomen. Dat de Chinezen in Flevoland actief zijn is een voorbeeld van Chinees-Nederlands samenwerking op het gebied van luchtvaarttechnologie.

  Tijdens het staatsbezoek in oktober in China werd besloten tot verdere samenwerking, en de koning zag dit nu in de praktijk gebracht. Willem-Alexander toonde zich zeer leergierig en vuurde een spervuur van vragen af op de directeuren van DNW, die hem enthousiast van repliek dienden. De koning, zelf piloot en drie jaar geleden als eens te gast bij de windtunnel in Amsterdam, bracht een hoop eigen kennis in – over motoren, vleugels en verschillende luchtstromen, en nam ook geen genoegen met een algemeen antwoord.

  Hij werd bij het bezoek vergezeld door de Chinese ambassadeur in Nederland, Chen Xu, die dankbaar was dat de koning zo veel belangstelling had voor de Chinees-Nederlandse samenwerking, en met name op dit gebied.

  7 december 2015 - 16:30