×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Kamer wist van meerkosten Groene Draeck’

  Ministerie van Defensie weerspreekt RTL Nieuws

  Kamer wist van meerkosten Groene Draeck’

  Het ministerie van Defensie weerspreekt dat minister-president Mark Rutte de Tweede Kamer niet op de hoogte zou hebben gesteld van de kosten van aanvullend onderhoud voor het koninklijke jacht De Groene Draeck.


  In een brief aan de Kamer van vorig jaar september heeft de premier gemeld dat 'de afgelopen jaren aanvullend onderhoud noodzakelijk' is gebleken boven de voor die periode begrote 191.000 euro. Dat heeft, zo liet Rutte weten, 'geleid tot meerkosten van 223.000 euro'. Defensie kon die kosten uit de eigen begroting dekken 'waardoor de Rijksbegroting als geheel niet omhoog zal gaan'.

  Dat was ook de reden om het bedrag voor het onderhoud van De Groene Draeck op de begroting te verhogen naar jaarlijks 95.000 euro. Standaardonderhoud kost al 60.000 per jaar, en bijna elke keer is ook aanvullend onderhoud nodig, aldus het schrijven aan de Tweede Kamer.

  Opheldering

  Rutte meldde echter niet waarom die meerkosten, waarvan vanaf 2011 structureel sprake was, niet eerder aan de Kamer en op de begroting waren gemeld of verantwoord. Daarover willen Kamerleden van SP en D66 nu opheldering, sinds RTL met een beroep op de Wob van Defensie de jaarlijkse begrotingsoverschrijdingen in beeld heeft gekregen. "Een ton uitgeven terwijl je in de boeken zegt: het is de helft, dat kan niet. Want dat maakt het wantrouwen over de kosten van het Koninklijk Huis alleen maar groter", aldus Alexander Pechtold (D66).

  Prinses Beatrix ontving op 31 januari 1956, haar achttiende verjaardag, op Paleis Soestdijk middels een oorkonde symbolisch het jacht De Groene Draeck. De lemsteraak, die speciaal was uitgekozen omdat ze daarmee overal in Nederland kon varen, was anderhalf jaar later klaar en werd op 15 juni 1957 daadwerkelijk overgedragen. Volgens achtereenvolgende premiers kreeg ze het onderhoud van het schip, dat zou worden uitgevoerd op de marinewerf in Den Helder, eveneens cadeau.

  26 februari 2016 - 17:15