×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Juristen hebben kritiek op subsidie van Kroondomein Het Loo

  De 4,7 miljoen euro is onrechtmatig verleend aan de koning

  Juristen hebben kritiek op subsidie van Kroondomein Het Loo

  In het tv-programma Zembla stellen drie vooraanstaande juristen dat de subsidie die Willem-Alexander krijgt voor het Kroondomein Het Loo onrechtmatig is verleend. Uit de beschikking blijkt dat de overheid de koning vrijstelt van belangrijke voorwaarden. Volgens de experts is dit in strijd met de wet. Door de vrijstelling mag de koning een gebied van 7200 hectare, zo'n driekwart van het hele natuurgebied, drie maanden per jaar voor het publiek gesloten houden.


  Het Veluwse natuurgebied wordt beheerd door de koning maar is eigendom van de Staat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) verstrekt in totaal 4,7 miljoen euro natuursubsidie aan de koning voor de periode 2016 – 2021. Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor het publiek en dat slechts 1 hectare mag worden aangehouden voor privégebruik. De openstellingseis is bedoeld om de belastingbetaler te laten meegenieten van het gesubsidieerde natuurgebied. Nu blijkt dat de koning ‘ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer’ niet 1 hectare maar 7200 hectare van het Kroondomein mag sluiten en geheel is vrijgesteld van de openstellingsverplichting van 358 dagen.

  Er is al lange tijd ophef over de subsidieverlening voor het Kroondomein. Het grootste gedeelte in de Tweede Kamer wil dat het Kroondomein het hele jaar voor het publiek toegankelijk is. Premier Rutte heeft nooit antwoord gegeven op de vraag op welke gronden de ontheffing is verleend.

  Lees ook:

  Het is toch nog mogelijk om een kijkje te nemen in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Momenteel is het paleis gesloten vanwege de coronacrisis. Op 30 mei zendt Omroep MAX een rondleiding door het officiële ontvangstpaleis van de koning uit op televisie.

  Kijkje nemen in het gesloten Paleis op de Dam? Omroep MAX geeft een exclusieve rondleiding

  Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

  Bron: ANP. Beeld: ANP.

  14 mei 2020 - 14:37