×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Juliana’s juwelenkistje wordt tentoongesteld in Schoonhoven

  Juliana’s juwelenkistje wordt tentoongesteld in Schoonhoven

  Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven toont vanaf 4 oktober bijzondere bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief - de Koninklijke Verzamelingen - waarbij natuur een bron van inspiratie was voor kunstenaars en ambachtslieden. Ze maken deel uit van de expositie ‘Designed by Nature’.


  Door Rick Evers

   

  Een bijzonder juwelenkistje van koningin Juliana, vervaardigd door de Brusselse edelsmid Philippe Wolfers is een van de pronkstukken op deze tentoonstelling.  De ivoren plaquettes aan de zijkanten zijn het werk van beeldhouwer Isidore de Rudder. In totaal gaan twaalf koninklijke bruiklenen naar Schoonhoven toe. “Al deze objecten zijn geselecteerd op de kenmerken van onze tentoonstelling,” zegt een woordvoerder van het museum. “Is het stuk geïnspireerd op de natuur, is de natuur letterlijk “verzilverd” of is er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen."

   

  Zo zijn er een zwijnenpoot, hertenpoot en ramskop met zilver. De laatste is geschonken aan prins Willem, zoon van koning Willem III en koningin Sophie. Maar ook een beker in de vorm van een zwijnenkop met het monogram van de koning van Sachsen. Enorm grote tafelstukken zoals een zilveren arend uit de nalatenschap van Prins Hendrik en een olifantstand, wat een inhuldigingsgeschenk was aan koningin Wilhelmina.” Daarnaast zal ook koninklijk tafelzilver aan het museum worden uitgeleend. 

   

  Naast de koninklijke stukken worden ook zilveren en verzilverde objecten uitgeleend door het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag en nog nooit eerder getoond bijzonder zilver uit privéverzamelingen, zoals een inktstel dat vervaardigd is geweest voor de Commissaris van de Koningin in Gelderland. Te zien vanaf 4 oktober 2018 tot en met 10 juni 2019.

  29 augustus 2018 - 11:35