×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Irene trouwde een halve eeuw geleden

  Huwelijk met Carlos Hugo was omstreden

  Irene trouwde een halve eeuw geleden

  Het is dinsdag precies 50 jaar geleden dat in Rome prinses Irene in het huwelijk trad met prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. De plechtigheid vond buiten de aanwezigheid van de Nederlandse koninklijke familie plaats in de pauselijke basiliek Santa Maria Magiore.


  Aan het huwelijk, dat in 1981 eindigde in een echtscheiding, gingen maanden van veel ophef en politiek beroering vooraf. Niet alleen viel de keuze van haar echtgenoot slecht, ook de overgang van prinses Irene van het protestantse naar het katholieke geloof zorgde voor felle discussies in de samenleving. Er waren zelfs protestants-christelijke scholen die niet langer naar haar vernoemd wilden zijn en hun naam veranderden.

  Prins Carlos Hugo maakte in die tijd aanspraak op de vacante troon van Spanje. Dat land werd geregeerd door dictator Francisco Franco. Die had een herstel van de monarchie beloofd maar wilde zich nog niet vastleggen op een kandidaat. Op die manier kon hij de verschillende kanshebbers tegen elkaar uitspelen. De huidige Spaanse koning Juan Carlos had toen al de beste papieren, maar Carlos Hugo van Bourbon-Parma leek niet kansloos.

  Geen toestemming

  Het Nederlandse kabinet wilde zich echter niet mengen in Spaanse interne zaken, en wanneer Irene in de lijn van troonopvolging bleef door parlementaire toestemming te krijgen voor haar huwelijk met Carlos Hugo dan was het Nederlandse koningshuis indirect verbonden met de strijd om de Spaanse troon. Toen eenmaal duidelijk was dat het Irene ernst was, besloot de regering geen toestemming te geven.

  Daaruit vloeide voor de familie Bourbon-Parma dan al snel voort dat het huwelijk buiten Nederland zou worden gesloten, waarna de keuze viel op Rome. ‘Irene breekt met Nederland' schreven de kranten. Koningin Juliana en prins Bernhard deelden via de RVD mee dat zij met 'leedwezen van deze beslissing van hun tweede dochter kennis hebben genomen’.

  Koninginnedag

  De familie ontbrak in Rome en de volgende dag bij het defilé op Soestdijk ter gelegenheid van Koninginnedag stonden ook premier Victor Marijnen en vicepremier Barend Biesheuvel op het bordes om de eenheid van de regering te demonstreren.

  Uit het huwelijk van Irene en Carlos Hugo zijn 4 kinderen geboren. Jongste zoon prins Jaime wordt in het najaar ambassadeur bij het Vaticaan, met als standplaats de stad waar zijn ouders een halve eeuw trouwden.

  29 april 2014 - 11:59