×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • IKON-documentaire over zaak Zorreguieta

  IKON-documentaire over zaak Zorreguieta

  Onder de titel De dwaze zoon zendt de IKON maandagavond 17 februari een documentaire uit over Jorge Zorreguieta. De dwaze zoon - spreken en zwijgen over de zaak Zorreguieta - is een persoonlijke documentaire van filmmaker Matte Mourik.


  De regisseur is de zoon van dichter en diplomaat Maarten Mourik die in 2001 aangifte deed tegen de vader van de huidige koningin Máxima. Zelf zette hij in 2011 zijn handtekening onder de nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta, waarmee hij in de voetsporen trad van zijn overleden vader. Een van de drie verhaallijnen in zijn documentaire betreft een videodagboek waarin hij de kijker deelgenoot maakt van zijn overwegingen de aangifte te ondertekenen.

  Daarnaast portretteert Matte Mourik in zijn film de Argentijnse Alejandra Slutzky, mede-aanklager in de zaak tegen Zorreguieta. Slutzky’s vader is een van de duizenden slachtoffers van het regime van de Argentijnse dictator Jorge Videla. Ze was veertien jaar oud toen hij in 1977 voor haar ogen werd ontvoerd en nog steeds is zijn laatste rustplaats niet bekend. Alejandra Slutzky vluchtte destijds naar Nederland en werd door de komst van Máxima op onverwachte wijze met haar verleden geconfronteerd.

  Reconstructie

  Jorge Zorreguieta was tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië onderminister van Landbouw. De vader van Máxima heeft altijd beweerd niet te hebben geweten van de verdwijningen. De IKON-documentaire bevat tot slot een reconstructie van de zaak Zorreguieta aan de hand van beelden uit journaals en actualiteitenrubrieken. Die beelden geven volgens de omroep minutieus inzicht in 'de schuivende principes van politici en de elasticiteit van de Nederlandse rechtsstaat'.

  De documentaire kwam tot stand met steun van het Mediafonds. De IKON zendt De dwaze zoon uit op maandag 17 februari vanaf 21.00 uur op Nederland 2.

  10 januari 2014 - 14:36