×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Huis ten Bosch met bomenpartij en wolkenlucht

  Het roofschilderij in de Koninklijke Verzamelingen

  Huis ten Bosch met bomenpartij en wolkenlucht

  Het door de Duitse bezetter geroofde schilderij dat nog in het bezit is van het Koninklijk Huis, werd gemaakt door Joris van der Haagen. Het doek Het Haagse bos met gezicht op Paleis Huis ten Bosch is volgens de onderzoekscommissie door koningin Juliana aangeschaft in 1960, zonder dat ze van de herkomstgeschiedenis wist.


  Joris Abrahamszoon van der Haagen leefde van 1615 tot 1669 en is vooral bekend door zijn landschapsportretten. Hij werkte met tijdgenoten als Paulus Potter (De stier van Potter) en de Rotterdamse koopman en schilder Ludolf de Jongh. Van der Haagen groeide op in Arnhem en verhuisde op 24-jarige leeftijd naar Den Haag, waar hij naam maakte bij het Haagse schildersgilde.

  Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een aantal werken van Van der Haagen in de collectie, waaronder Landschap met baders, Gezicht op de Elter Berg en Landschap met visser en kruisnet.

  Wolkenhemel

  Het schilderij Het Haagse Bos met gezicht op Paleis Huis ten Bosch toont een serie bomen met op de achtergrond het paleis onder een fraaie wolkenhemel. Het doek moest in 1942 door een Joodse verzamelaar worden afgestaan aan de roofinstantie Lippmann, Rosenthal & Co in Amsterdam. Na omzwervingen kwam het na de oorlog terecht bij een Nederlandse kunsthandel waar koningin Juliana het in 1960 kocht.

  De commissie verrichtte het onderzoek in opdracht van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Doel was vast te stellen of er kunstwerken in de collectie van de koninklijke familie zijn die zijn verkregen door roof, confiscatie, gedwongen verkoop of andere verdachte omstandigheden. Het gaat daarbij om de periode van het begin van het naziregime in Duitsland in 1933 tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.

  31 maart 2015 - 15:20