×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Honderden beveiligen route van Máxima

  Honderden beveiligen route van Máxima

  Niet elke vertegenwoordiger van de Verenigde Naties die de provincie Lumpung op Sumatra bezoekt, zal dezelfde VIP-behandeling krijgen als koningin Máxima vandaag bij haar visite als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de volkerenbond. Het leek er namelijk op dat alle verloven van politie, militairen, burgerwacht en wat de provincie nog meer aan geüniformeerde manschappen kon optrommelen, waren ingetrokken om het koninklijk VN-bezoek in goede banen te leiden.


  Op elke hoek van de straat, bij iedere zijweg, op drukke punten en bij de tientallen gaten in de soms op een Indonesische variant van Emmentaler kaas gelijkende weg, stond wel een man, en af en toe een vrouw. Alle verkeer werd tegengehouden om vrij baan te maken voor de lange stoet met Máxima, haar gevolg en nog veel meer Indonesische beveiligers, te herkennen aan hun kleurrijke en fraaie batik hemden.

  Nieuwsgierig keek de plattelandsbevolking toe, waarbij niet vergeten werd om met de telefoon opnamen te maken van de voorbijflitsende auto's en busjes. De rode nummerplaat met daarop 'Netherlands' verraadde in elk geval de herkomst van de verder onbekende bezoeker. Op enkele plekken waren hele scholen uitgelopen om de stoet te zien, en te zwaaien naar de mysterieuze vrouw achter het deels getinte glas.

  Indonesië houdt nieuwsgierigen het liefst op flinke afstand bij dit soort uitstapjes van hoogwaardigheidsbekleders, terwijl de koningin juist op veldbezoek gaat om de lokale bevolking te ontmoeten en van hen te horen hoe het staat met de toegankelijkheid van financiële diensten. Ze wil de werkelijkheid toetsen aan de soms ronkende rapporten van overheden en banken, en nam ook van Sumatra tal van aanbevelingen mee die gedeeld zullen worden met verantwoordelijke ministers en president Widodo.

  Zij hebben zelf aan Máxima gevraagd om op bezoek te komen en de vinger op eventuele zwakke plekken te leggen. Indonesië beloofde zichzelf dat driekwart van de bevolking tegen 2019 toegang zal hebben tot diensten als verzekeringen, sparen, lenen en geld overmaken. Op dit moment is dat maar de helft van de miljoenenbevolking, dus er moet nog veel gebeuren wil Widodo zijn ambitieuze plan kunnen realiseren. De hulp en het advies van de koningin zijn daarbij meer dan welkom. Dan is het uitrollen van de rode loper en het oproepen van honderden wegbewakers een kleine moeite.

  12 februari 2018 - 13:43