×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Video: Zo vliegen Oranjes naar vakantie

  Binnenkijken in het regeringsvliegtuig

  Video: Zo vliegen Oranjes naar vakantie

  Het nieuwe regeringstoestel (PH-GOV) oogt zakelijker dan zijn voorganger, is een stuk zuiniger en zit boordevol technologie. De Boeing 737 voor de koninklijke familie, ministers en meereizende ambtenaren werd zaterdagochtend gepresenteerd op vliegbasis Woensdrecht.

  “Ondanks de zakelijke uitstraling is het toestel nog steeds goed herkenbaar als Nederlands. Naast de bekende blauwe kleur van de overheid, zijn er consequent Delfts blauwe accenten in het interieur verwerkt en zit er een subtiele sprank oranje op de vleugel”, zegt John Pritchard, directeur bij Fokker. In de luxe stoelen liggen comfortabele kussens met typisch Hollandse symbolen als tulpen, molens en grachtenpandjes.

  Fokker hield zich in het afgelopen anderhalf jaar bezig met het ontwikkelen en inbouwen van het interieur. Volgens projectleider Ruud van Brandwijk is het toestel compleet anders geworden dan zijn voorganger. “Tijdens het vliegen kun je online werken. Er zit een audio/video on demand-systeem in, dus ze kunnen allerlei films of muziek selecteren. Het speakersysteem is volledig geïntegreerd in het interieur. Je ziet dus geen grilletjes of gaatjes”.

  Douche

  Het geluidsniveau in de cabine is een stuk lager geworden. “Een van de eisen was om hem fluisterstil te maken”, aldus Van Brandwijk. Leden van het Koninklijk Huis en hoge ambtenaren kunnen voortaan ook een douche nemen tijdens een lange vlucht. Daarvoor is een extra watertank ingebouwd.

  Het toestel, dat ongeveer 90 miljoen euro heeft gekost, wordt volgende maand in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander mag het toestel zelf besturen. Dit omdat de regering heeft besloten de operatie van de Boeing 737 – onderhoud en het leveren van de bemanning – onder te brengen bij de KLM. En juist bij deze luchtvaartmaatschappij is de koning als piloot bevoegd om een 737 te vliegen.

  6 juli 2019 - 14:34