×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De meelevende koning

  Door Marc van der Linden

  Als er op het koningschap van Beatrix wordt teruggekeken, dan heeft men het vaak over haar optreden na grote rampen. De foto waarop ze met haar hand voor de mond en ogen die ontzetting en verdriet lieten zien na de Bijlmerramp langs de ingestorte flat liep, staan eenieder in het geheugen gegrift. Net als hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Foto’s: Máxima’s tweede dag in Bangladesh

  Koningin scherp beveiligd tijdens veldbezoek

  Foto’s: Máxima’s tweede dag in Bangladesh

  Koningin Máxima heeft tijdens een ontmoeting met de pers in Bangladesh geen antwoord gegeven op een vraag over de veiligheidssituatie in het land. Lokale media vroegen naar haar oordeel omdat Bangladesh na recente terroristische aanslagen, die deels waren gericht op buitenlanders, door veel bezoekers wordt gemeden. Zo annuleerde onder meer het Australische cricketteam een reis naar het Zuid-Aziatische land.


  Dat de Nederlandse koningin, in haar functie als VN-gezant, wel is gekomen, wordt daarom zeer gewaardeerd. Vandaar ook de vraag aan Máxima wat ze van de situatie vond. De koningin wilde het echter alleen hebben over haar VN-werk en de toegankelijkheid van financiële diensten in Bangladesh. Op dat gebied was er in elk geval nog veel vooruitgang te maken, zo zei Máxima tijdens een bezoek buiten Dhaka.

  Haar excursie ging dinsdagmorgen naar Nederlandse maatstaven gemeten, gepaard met een enorme veiligheidsoperatie. De koningin reed in een zwaar bewapend konvooi, over grotendeels schoongeveegde wegen. Rond de kledingfabriek en het kledingatelier dat ze bezocht, waren winkels gesloten en mochten omwonenden zelfs niet op hun eigen balkon toekijken. De met geweren bewapende politie had daar ook positie gekozen.

  Bangladesh wilde duidelijk geen enkel risico nemen bij het uitstapje van Máxima, al waren de maatregelen naar lokale maatstaven niet ongebruikelijk. Voor premier en president gebeurt het ook. Het afsluiten van de verkeerswegen had ook een praktische reden. Het verkeer in Dhaka staat muurvast. Zonder wegafsluiting was er geen doorkomen aan en was het veldbezoek niet mogelijk geweest.

  Máxima slaat mooie rok af

  Jharna Islam keek even teleurgesteld toen koningin Máxima dinsdagmorgen het aanbod van een door haar kledingatelier gemaakte rok afsloeg. Er was enige uitleg nodig om Jharna duidelijk te maken dat Máxima het als compliment bedoelde, en eigenlijk als geschenk teruggaf.

  Natuurlijk vond de koningin de rok prachtig, maar die kon veel beter gewoon worden verkocht en met de opbrengst kon Jharna iemand helpen met haar onderwijs. "Er zijn nog zoveel mensen die het geld goed gebruiken", wist Máxima, die het kleine atelier aan de rand van Dhaka bezocht tijdens een excursie bij haar werkbezoek aan Bangladesh.

  Jharna was dolgelukkig en zeer trots op het koninklijk bezoek. Ze kon haar handen ook niet van de koningin afhouden, en streelde voortdurend bewonderend de arm van Máxima. Die vroeg honderduit over het kleine modebedrijf, dat Jharna in een aantal jaren met strategisch gebruik van microfinanciering had opgezet.

  Máxima was niet alleen geïnteresseerd in de kleurige, vaak prachtig geborduurde kleding, maar ook in de financiële huishouding van Jharna's bedrijf. Ze wilde weten of ze kon sparen en of ze een verzekering had, hetgeen in Bangladesh meestal niet het geval is en ook bij Jharna nog niet tot de mogelijkheden behoorde.

  "Er is op dat gebied nog veel werk te doen", wist de koningin, die als speciaal pleitbezorger van de VN kijkt in hoeverre financiële diensten voor iedereen goed toegankelijk en betaalbaar zijn. Bij Jharna was dat deels het geval, en ze maakte ook gebruik van mobiel bankieren, maar op ander gebied waren er hiaten. "Een verzekering is belangrijk, ook voor uw werknemers", aldus Máxima.

  17 november 2015 - 11:18