×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Expositie voor koninklijke juwelier

  Expositie voor koninklijke juwelier

  Een Haagse juwelier krijgt volgende maand een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in zijn stad. Maar het is ook niet zomaar een juwelier, het is een 'koninklijke' juwelier: Steltman.


  Honderd jaar bestaat de onderneming, die onder meer de verlovingsring vervaardigde die toenmalig troonopvolger Willem-Alexander samen met dit juweliershuis uitdacht voor zijn aanstaande bruid.

  De Oranjes zijn er al lang klant. De ouders van de koning hebben er bijvoorbeeld hun trouwringen laten maken. De ontwerptekening voor de verlovingsring voor Máxima (witgoud met onder meer oranje diamant) zal te zien zijn op de expositie, die 4 november begint.

  'Steltman had de opdracht mede te danken aan het bekende diamantairsbedrijf Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij, dat in 2000 een zeldzame, uit Zuid-Afrika afkomstige, oranje diamant van bijna 2 karaat had aangekocht', vermeldt de catalogus. 'Met het vermoeden dat er een koninklijke verloving op komst was, verkocht Asscher de diamant aan Steltman. Prins Willem-Alexander werd hiervan op de hoogte gesteld en vroeg het juweliershuis om de diamant in een ring voor zijn aanstaande te verwerken'. Steltman mocht ook weer de trouwringen maken.

  Ook wordt in het Gemeentemuseum onder andere de ring getoond die prinses Irene ontving voor haar 21e verjaardag van de Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie voor juweliers. Irene ontwierp de platinaring ook zelf samen met Steltman. Verder wordt het verhaal van een broche belicht die werd gemaakt voor Beatrix, die ook een van haar eerste poederdozen bij Steltman aanschafte. Er komt ook de lijn aan de orde die sieradendesigner prinses Margarita heeft ontworpen en die door Steltman in de collectie werd opgenomen.

  Niet alleen het koninklijke tintje maakt Steltman interessant, maar vooral diens vakmanschap en de wijze waarop het juweliershuis inspeelde op de tijd: 'De verschillende stijlen en materialen van honderd jaar vakmanschap laten zien hoe het sieraad meebewoog met de mode van de tijd, maar ook de functie die het sieraad daarin aannam. De Steltman-sieraden werden generaties lang gekoesterd, soms vermaakt, en speelden een belangrijke rol in families', aldus het museum.

  Er worden verschillende bijzondere bruiklenen uit particulier bezit getoond, die nog niet eerder te zien waren, belooft de Haagse kunsttempel.

  25 oktober 2017 - 09:52