×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Evaluatie Erfgoedwet om veiling Rubens Christina

  Dertien kunstwerken van de Oranjes geveild

  Evaluatie Erfgoedwet om veiling Rubens Christina

  Een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-D66-leider Alexander Pechtold is aangesteld om de Erfgoedwet te onderzoeken, laat cultuurminister en partijgenoot Ingrid van Engelshoven weten. Het team gaat kijken of kunst in handen van particulieren voldoet aan de regels om ervoor te zorgen dat de werken in Nederland kunnen blijven. De aanleiding voor het onderzoek is de ophef die ontstond rond een tekening van Peter Paul Rubens die prinses Christina liet veilen.

  “Onvervangbare en onmisbare” voorwerpen en verzamelingen van particulieren worden nu al beschermd door de wet. Het gaat dan om zaken die bijzonder waardevol zijn voor de geschiedenis, de wetenschap of de kunst. Zij staan ingeschreven in een register en mogen alleen met toestemming van de overheid naar het buitenland. Van Engelshoven vraagt zich af of er geen belangrijke kunstschatten buiten de regels vallen en vervolgens naar het buitenland verdwijnen.

  Kunsthistoricus Pechtold zwaaide in oktober af als D66-leider. De gewezen veilingmeester voerde jarenlang het woord over kunst en mobiliseerde drie jaar geleden het Binnenhof om Rembrandts Marten en Oopjen naar Nederland te halen. De commissie moet gaan onderzoeken of het register met beschermde kunst wel compleet is en of de criteria wel goed zijn vastgesteld. Ook gaat zij bekijken of exportvergunningen wel correct verleend of geweigerd worden. De commissie gaat de Nederlandse regels vergelijken met die in het buitenland.

  Vorige maand zagen musea en kunstliefhebbers met lede ogen aan hoe prinses Christina kunst liet veilen die zij graag voor Nederland hadden behouden. De Rubens, een schets van een bijna naakte jongeman met geheven armen, was ingebracht bij het veilinghuis Sotheby’s in New York en ging voor ruim 8,2 miljoen dollar (bijna 7,2 miljoen euro) onder de hamer. Het is niet bekend wie de tekening heeft gekocht. De Rubens was het topstuk van in totaal dertien kunstwerken van de Oranjes die onder de hamer gingen.

  21 februari 2019 - 17:00