×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Herdenkingsmunt 200 jaar Koninkrijk geslagen

  Piet Hein Donner slaat eerste exemplaar

  Herdenkingsmunt 200 jaar Koninkrijk geslagen

  Bij de Koninklijke Munt in Utrecht heeft Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, maandag het eerste exemplaar geslagen van de de munt die is ontworpen ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Op het muntstuk van 2 euro staan de hoofden van de huidige koning Willem-Alexander en zijn zes voorgangers: de koningen Willem I, Willem II en Willem III en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.


  De munt geldt als normaal betaalmiddel en komt in een oplage van 3,5 miljoen stuks beschikbaar. Grote kans dus dat de munt straks in menig portemonnee te vinden zal zijn.

  De herdenkingsmunt is ontworpen door ontwerpster Roosje Klap en architect Claudia Linders. In hun ontwerp hebben ze de silhouetten van de zeven vorsten met een lint aan elkaar verbonden. Met het lint wordt verwezen naar de ceremoniële kracht van het koninkrijk, maar het geeft ook een feestelijk tintje aan de munt die hoort bij de viering van het 200-jarig bestaan. Het ontwerp van Klap en Linders is door een speciale muntadviescommissie gekozen uit 11 verschillende voorstellen.

  Vanaf begin 2014 komen ook gewone muntstukken in omloop met daarop een door Erwin Olaf ontworpen portret van koning Willem-Alexander.

  25 november 2013 - 15:27