×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Een lot uit de loterij: kans op een ontmoeting met het koningspaar

  Woon jij minstens een jaar in Indonesië?

  Een lot uit de loterij: kans op een ontmoeting met het koningspaar

  De Nederlandse ambassade nodigt Nederlanders die minstens een jaar in Indonesië wonen uit om kennis te maken met Willem-Alexander en Máxima.


  Koninklijke loting

  Toch zit er een kans in dat je eerst een lootje moet trekken (en winnen!) voor het zover is. De Nederlandse ambassade heeft minstens een jaar in Indonesië wonende Nederlanders uitgenodigd zich aan te melden voor de zogenoemde ontvangst van de Nederlandse gemeenschap (ONG). Deze wordt op 10 maart gehouden ter ere van het staatsbezoek aan dat land wordt gehouden. Maar zijn er meer aanmeldingen dan dat er plek is? Dan wordt er geloot, liet de ambassade onder meer via Twitter weten.

  LEES OOK:

  Een foto als souvenir

  De ‘ONG’ is vast onderdeel van ieder staatsbezoek. Het is een kans voor ‘expats’ om kennis te maken met het bezoekende koningspaar. Toch gaat dat meestal niet veel verder dan het schudden van handen en na afloop een foto als souvenir. De koning en koningin voeren tijdens de aansluitende receptie nog wel korte gesprekken met een aantal zorgvuldig van tevoren geselecteerde landgenoten. Die kunnen dan kort vertellen over het leven in – in dit geval – Indonesië.

  In de hoge hoed

  In landen waar de Nederlandse gemeenschap groot is – zoals in Indonesië – is het aantal Nederlanders dat langs wil komen groter dan het aantal mensen dat kan worden ontvangen. Zo wonen in Londen bijvoorbeeld al 100.000 Nederlanders. Die konden tijdens het staatsbezoek uiteraard niet allemaal handen komen schudden. In zulke gevallen gooien ambassades gooien de aanmeldingen in de figuurlijke hoge hoed. Natuurlijk wordt er altijd wel een plaats vrijgehouden voor ‘bijzondere’ landgenoten.

  Meld je aan voor 31 januari

  Aanmelden voor de ontvangst in Jakarta kan voor 31 januari via een formulier op de website van de ambassade. Bij inloting mag de partner meekomen, ongeacht de nationaliteit. Eind februari wordt bekend wie worden uitgenodigd.

  Bron: ANP, Nederlandse Ambassade.

  15 januari 2020 - 14:18