×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Druk jaar voor het koningspaar

  Jaaroverzicht gestuurd naar de Tweede Kamer

  Druk jaar voor het koningspaar

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een druk jaar achter de rug. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2013 dat minister-president Mark Rutte naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Tweede Kamer heeft een aantal jaren geleden om zo’n jaarlijks overzicht gevraagd.


  Een compleet overzicht van de werkzaamheden van de leden van het Koninklijk Huis geeft het overigens niet. Wie precies wil weten hoeveel publieke optredens het koningspaar heeft gehad en hoeveel ontvangsten er het afgelopen jaar zijn geweest, komt met het gelikt ogende overzicht weliswaar een heel eind, maar mist nog veel werkzaamheden.

  Het ministerie van Algemene Zaken dat het jaaroverzicht heeft aangeboden aan de Tweede Kamer spreekt dan ook over een selectie van werkzaamheden. Er is een brede keuze gemaakt uit de activiteiten van met name koningin Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het jaaroverzicht immers omvat 2 regeringsperioden: de laatste 4 maanden van Beatrix en de vliegende start van koning Willem-Alexander.

  Prins Friso

  "Een intensief en bevlogen jaar”, aldus grootmeester Marco Hennis in zijn voorwoord op het overzicht. Maar ook een jaar met 'intens persoonlijk verdriet' vanwege het overlijden van prins Friso in augustus 2013. Het is de enige verwijzing naar de dood van Friso. Het overzicht gaat over het werk en niet over de privé-aangelegenheden. De fotosessies komen er dan ook niet in voor, maar wel de overhandiging van de geloofsbrieven door de ambassadeur van 'Zijne Majesteit de koning van Marokko' aan koning Willem-Alexander. In totaal boden 44 ambassadeurs in 2013 hun geloofsbrieven aan, het merendeel aan de nieuwe koning.

  Veel aandacht krijgen de bezoeken aan door het Oranjefonds gesteunde projecten en ook alle kennismakingsbezoeken aan de provincies en de eilanden in het Caribisch gebied worden uitgebreid belicht in het jaaroverzicht. Het publiek kan het overzicht bekijken op de website van het Koninklijk Huis en er komt ook een app.

  18 april 2014 - 11:51