×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • De verdwenen kunst van Paleis op de Dam

  Archiefonderzoek leidt tot ontdekkingen

  De verdwenen kunst van Paleis op de Dam

  Op de kaart van de sterrenhemel op de vloer van de Burgerzaal in het Paleis op de Dam, stonden in de 17e eeuw afbeeldingen van sterrenbeelden. De lijnen zijn in de loop der jaren verdwenen, maar hun bestaan is vastgesteld bij met name archiefonderzoek. Zo werd onder meer een rekening voor de verf gevonden.

  Het paleis heeft drie enorme kaarten op de vloer, die het oostelijk en westelijk halfrond van de wereld en de sterrenhemel tonen. Onderzoek voor een komende tentoonstelling leverde nu deze ontdekking op, aldus het Paleis: “Recentelijk is ontdekt dat de sterrenhemelkaart er in de 17e eeuw compleet anders uitzag. Op het marmer waren oorspronkelijk lijntekeningen van sterrenbeelden geschilderd.”

  De kaart moet een “indrukwekkende wirwar van mythologische helden en heldinnen, dieren en objecten” zijn geweest. Op de komende cartografie-tentoonstelling Het Universum van Amsterdam wordt die wirwar door middel van lichtprojecties gereconstrueerd. De expositie is vanaf 29 juni te zien.

  7 mei 2019 - 09:08