×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Galajurk van onafhankelijkheidsceremonie

  Japon Beatrix in ‘De Grote Suriname-tentoonstelling’

  Galajurk van onafhankelijkheidsceremonie

  De galajurk die prinses Beatrix droeg bij de onafhankelijkheidsceremonie van Suriname in 1975 is vanaf 5 oktober te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het kledingstuk is onderdeel van de ‘De Grote Suriname-tentoonstelling’ die tot met 2 februari te zien zal zijn.

  Volgens De Nieuwe Kerk vertelt de expositie “het meeslepende epos van het land en zijn bewoners met zeer verschillende achtergronden. Een verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Van zeldzame oude voorwerpen tot en met hedendaagse kunst.”

  De tentoonstelling biedt de bezoeker naast de japon van prinses Beatrix, die haar moeder koningin Juliana vertegenwoordigde bij de onafhankelijkheidsplechtigheid in Paramaribo, onder meer historische documenten uit het Surinaams Archief, zoals immigratiekaarten van contractarbeiders uit India en Java. Ook de Onafhankelijkheidsverklaring zelf is te zien.

  De meer dan driehonderd objecten komen uit tientallen musea en privécollecties uit Suriname en Nederland, waaronder het Surinaams Museum, de Koninklijke Verzamelingen en vooral het Tropenmuseum.

  11 september 2019 - 14:03