×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Constantijn reikt prijs World Press Photo uit

  Constantijn reikt prijs World Press Photo uit

  Prins Constantijn heeft de prijs voor de World Press Photo Van Het Jaar uitgereikt. Prinses Laurentien vergezelde haar man gisteravond bij de prijsuitreiking in de Amsterdamse Westergasfabriek.


  Winnaar is de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt. Hij maakte een foto van een Venezolaanse man die in brand staat tijdens gewelddadige protesten tegen president Nicolás Maduro in Caracas. Het winnende beeld toont de rennende 28-jarige José Víctor Salazar Balza met een masker op zijn gezicht. Grote vlammen komen van zijn lichaam. De foto is gemaakt op 3 mei 2017 tijdens confrontaties met de politie. De man vloog in brand toen een gastank van een motor explodeerde. Hij heeft het incident overleefd, maar liep eerste- en tweedegraads brandwonden op.

  De jury roemt de 'klassieke' plaat van Schemidt, die werkt voor het Franse persbureau Agence France-Presse, om zijn energie en dynamiek. 'De kleuren, de beweging, en de compositie is erg goed, het heeft kracht', aldus juryvoorzitter Magdalena Herrera. De fotograaf krijgt 10.000 euro.

  In andere categorieën van de fotowedstrijd vielen dit keer drie Nederlanders in de prijzen. Kadir van Lohuizen (NOOR Images) won de eerste prijs met zijn serie Wasteland in de categorie Milieu. Hij bracht hiervoor de afvalstromen in zes wereldsteden in kaart. Carla Kogelman kreeg de eerste prijs in de categorie Langetermijnprojecten met haar documentaireserie Ich Bin Waldviertel, waarmee ze al eens eerder in de prijzen viel bij World Press Photo. Jasper Doest eindigde op de tweede plek in de categorie Natuur, met zijn serie Sacred No More over Japanse makaken. In totaal stuurden dit keer 4548 fotografen uit 125 landen 73.044 foto's in voor de 61e editie van de wedstrijd.

  Het werk van alle genomineerden is vanaf zaterdag te zien op de jaarlijkse expositie in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit is de eerste plek waar de ruim 160 foto's zijn te zien. De tentoonstelling reist vervolgens de wereld over.

  Prins Constantijn is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting ondersteunt en bevordert wereldwijd de fotojournalistiek en zet zich in voor de vrijheid van informatie. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie.

  13 april 2018 - 09:43