Placeholder

Commotie rond nieuwe postzegel

De eerste koningszegel, die op 2 januari in omloop gaat, is niet in goede aarde gevallen bij heraldici en oranje-fans. Volgens hen is er een verkeerde kroon gebruikt.

De kroon die op de zegel staat lijkt meer op de Engelse St. Edwards Crown dan op de Nederlandse rijkskroon. De Engelse kroon heeft bijvoorbeeld minder beugels dan de Nederlandse en verschilt ook in vorm. Koning Willem-Alexander nam woensdag 27 november de eerste zegel in ontvangst en leek er mee verguld. Het is niet bekend of het ontwerp eerst aan het Hof is voorgelegd ter goedkeuring, maar insiders gaan er van uit dat dat wel is gebeurd.

In koninklijke kringen luistert het gebruik van de kroon nauw. Op briefpapier, documenten, knopen, onderscheidingen en uniformen van een koninkrijk is de kroon afgebeeld als herkenbaar teken. Over het uiterlijk van de kroon mag dus geen misverstand bestaan. De Nederlandse heraldische koninklijke kroon werd daarom in 1816 bij Koninklijk Besluit of kabinetsorde van 24 juni 1816 nr. 77 vastgesteld. De Nederlandse kroon heeft acht beugels. Waar deze samenkomen is op de top een kleine rijksappel te zien. De echte kroon is gevoerd met rood fluweel,in de heraldische kroon ontbreekt dit fluweel. De St Edwards Crown heeft vier beugels, zoals ook op de foto te zien is.