×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De meelevende koning

  Door Marc van der Linden

  Als er op het koningschap van Beatrix wordt teruggekeken, dan heeft men het vaak over haar optreden na grote rampen. De foto waarop ze met haar hand voor de mond en ogen die ontzetting en verdriet lieten zien na de Bijlmerramp langs de ingestorte flat liep, staan eenieder in het geheugen gegrift. Net als hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Claus’ geboorteplaats is prins niet vergeten

  Prins Claus (1926-2002) geëerd met expositie in Hitzacker

  Claus’ geboorteplaats is prins niet vergeten

  Het stadje Hitzacker in Duitsland is prins Claus nog altijd dankbaar. Daarom komt er een nieuwe tentoonstelling in het plaatselijke museum, waar de voormalig inwoner wordt geëerd.


  'Een kleine stad met veel charme,' zo herinnerde de echtgenoot van prinses Beatrix zijn geboorteplaats. Op het landgoed Dötzingen zag hij op 6 september precies 90 jaar geleden het levenslicht. Speciaal voor de 90ste geboortedag van de prins is vanaf 11 september 2016 vier weken lang de expositie ‘In de sporen van de Oranjes’ in museum Das Alte Zollhaus te zien. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de Oranjeroutesteden en hun historische relatie tot het Nederlandse Koninklijk Huis.

  Met zijn verloofde, prinses Beatrix, bracht hij in 1965 een kennismakingsbezoek aan het stadje, en eenmaal in Nederland neergestreken, keerde de prins nog regelmatig terug naar zijn geboortegrond. Vóór de koninklijke verloving trok Hitzacker nog nauwelijks buitenlandse bezoekers, de daaropvolgende vijftig jaar laten een gestage groei van het aantal toeristen zien. In 2015 telde Hizacker in totaal 30.000 bezoekers, bijna 100 keer zo veel als de 351 reizigers die het plaatsje in 1965 aandeden. Wie anno 2016 in Hitzacker komt, ziet vele verwijzingen naar de Oranjes en specifiek prins Claus. Het borstbeeld van prins Claus voor het raadhuis en de Prinz-Claus-Promenade zijn allebei – na het overlijden van Claus – onthuld door prinses Beatrix.

  6 september 2016 - 13:18