×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bond: ‘Behoud verbod op majesteitsschennis’

  Bond: ‘Behoud verbod op majesteitsschennis’

  Het schrappen van het verbod op majesteitsschennis is onverstandig. Dit schrijft voorzitter Pieter Verhoeve van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) in een opinieartikel in dagblad Trouw.


  De bond houdt zich doorgaans verre van politieke discussies, maar maakt hierop een uitzondering nu de Tweede Kamer vanavond stemt over het voorstel van D66 om majesteitsschennis uit het wetboek van strafrecht te halen.

  De Oranjebond is verwonderd over het wetsvoorstel. 'De aanname dat de koning niet meer is dan een gemiddelde burger, is simpelweg onjuist', schrijft Verhoeve. Hij vraagt zich bovendien af voor welk probleem dit wetsvoorstel een oplossing is, omdat er in Nederland allerlei ruimte is voor allerlei grove opmerkingen over het Koninklijk Huis. Zo besloot het Openbaar Ministerie in 2015 om activist Al-Jaberi niet te vervolgen voor diens uitspraak 'fuck de koning', tijdens een demonstratie.

  Verhoeve wijst erop dat de koning als staatshoofd een onpartijdige positie heeft en alle lagen van de bevolking verbindt: 'De Oranjebond is er trots op hoe onze koning op een eigentijdse en gedragen manier invulling geeft aan zijn ambt. Daar past geen ongebreideld recht op beledigen bij'.

  8 februari 2018 - 10:02