×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Belangrijke adviseurs Willem-Alexander op punt van vertrekken

  Belangrijke adviseurs Willem-Alexander op punt van vertrekken

  Koning Willem-Alexander raakt op korte termijn twee vertrouwde adviseurs kwijt. Op 1 november vertrekt Piet Hein Donner als vice-president van de Raad van State en na de provinciale staten-verkiezingen van volgend jaar keert Ankie Broekers-Knol niet meer terug in de Eerste Kamer, waarvan ze sinds 2013 voorzitter is. Zowel de vice-president als de Senaatsvoorzitter behoren tot de vaste raadgevers van het staatshoofd.


  De koning is formeel zelf voorzitter van de Raad van State, maar in feite is de vice-president de baas. Deze wordt om die reden ook wel de 'onderkoning' genoemd. Piet Hein Donner (69), die in 2012 Herman Tjeenk Willink opvolgde, gaat met pensioen. Zijn plaats wordt ingenomen door oud-minister en oud-burgemeester Thom de Graaf.

  De Senaatsvoorzitter is voor het grote publiek het meest zichtbaar op Prinsjesdag. Ankie Broekers-Knol was de afgelopen jaren degene die de aanwezigen in de Ridderzaal aanspoorde om de koning toe te juichen na haar 'leve de koning!'. De VVD heeft echter besloten om Broekers-Knol niet herkiesbaar te stellen. Haar partij, de VVD, ziet liever "vers bloed''.

  Begrijpelijk

  Broekers (71), die in 2015 "bij uitzondering een extra termijn'' kreeg gegund, vindt dat "heel goed te begrijpen'', zei ze in WNL op Zondag. Dat betekent dat ze op 18 september aanstaande voor het laatst de steunbetuiging aan Willem-Alexander kan aanheffen. Bij de volgende Prinsjesdag is er een nieuwe voorzitter.

  De koning heeft sinds zijn aantreden al eerder te maken gehad met een wisseling op de voorzittersstoel in de senaat – Broekers-Knol volgde in juli 2013 Fred de Graaf op – en zag Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg eind 2015 opstappen. Zij werd vervangen door Khadija Arib.

  9 september 2018 - 19:34