×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Beatrix voor Sint Maarten gewoon ‘Queen’

  Beatrix voor Sint Maarten gewoon ‘Queen’

  Voor Sint Maarten is er sinds 30 april 2013 niet zoveel veranderd. Natuurlijk koningin Beatrix is nu prinses, maar daarin gaan de eilandbewoners niet mee. Eens koningin, altijd koningin. Dus is 'Queen Beatrix' deze dagen op bezoek, niet 'Princess Beatrix'. "Een prinses, zo noem je een jonger iemand. Niet iemand van haar statuur", zegt de al wat oudere James. Anderen zijn het met hem eens.


  Het bezoek van Beatrix gaat met minder fanfare gepaard als de eerdere koninklijke visites. De straten zijn niet versierd, de vlaggen hangen niet uit. Wat dat betreft is er wel degelijk verschil met voor de troonswisseling. Het nieuwe koningspaar is in november met veel festiviteiten verwelkomd en de prinses heeft een nieuwe rol.

  Toch was er dinsdagmorgen bij de opening van het Koninkrijksjeugdparlement – onderdeel van de nationale viering van 200 jaar Koninkrijk – wel een flashback naar eerdere tijden. "Zij was mijn koningin toen ik werd geboren", aldus parlementsvoorzitter Trumane Trotman, die op het Caribische eiland ook bekendheid geniet als Miss Sint Maarten.

  Troonrede

  De openingswoorden van Beatrix deden denken aan alle keren dat ze de Troonrede voorlas. "Het klonk hetzelfde", beaamde Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel en voorzitter van het Nationaal Comité dat de viering van het 2e eeuwfeest in goede banen leidt en het jeugdparlement als onderdeel van het feest heeft bedacht.

  Beatrix toonde zich daarna een betrokken toehoorder bij de openingsronde van het parlement, waarbij ook de 'echte' premiers van Aruba en St Maarten en de eilandgouverneurs aanwezig waren. De jeugd zag toekomst in het Koninkrijk, en daarvoor heeft Beatrix zich heel haar werkzame leven ingezet. "Ze vond het heel mooi", wist Bijleveld.

  20 mei 2014 - 20:46