×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Beatrix en hoed horen bij elkaar

  Beatrix en hoed horen bij elkaar

  Het beeld dat bij de meeste Nederlanders van koningin Beatrix op het netvlies staat is van een statige dame met een schijnbaar onverwoestbaar kapsel en een hoed. Hoofddeksel en vorstin waren min of meer onafscheidelijk en het zo ontstane silhouet werkte aanstekelijk op cartoonisten en fotografen.


  De hoed maakte vast deel uit van de garderobe van Beatrix. Het was eigenlijk een substituut voor de kroon en maakte haar ook in groter gezelschap herkenbaar. Als ze alle hoofddeksels uit haar 33-jarige regeringstijd heeft bewaard, moet er ergens een pakhuis vol staan met hoedendozen.

  Hoeden speelden zelfs een rol in de diplomatie. Toen de koningin in 2011 haar staatsbezoek aan Oman om politieke redenen moest uitstellen, maar er nog wel even langsging voor een privédiner met de sultan, bleef de hoed achterwege.

  Onzin

  Het signaal was duidelijk: koningin Beatrix was niet aan het werk en kleedde zich als 'thuis'. Toen het staatsbezoek een jaar later wel kon doorgaan was het hoofddeksel terug, en dat leidde toen vanwege de royaal bemeten hoofddoek eromheen bij een bezoek aan de moskee van Muscat tot enige ophef die door haar als 'onzin' werd afgedaan.

  Niet zo gek dus dat paleismuseum Het Loo een tentoonstelling organiseert waarin de hoeden van koningin Beatrix de hoofdrol vervullen. Beatrix komt woensdagmiddag zelf in Apeldoorn kijken naar de expositie die onder de naam 'Chapeaux! de hoeden van koningin Beatrix' tot en met 27 augustus op Het Loo is te zien.

  22 maart 2017 - 12:54