×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Beatrix bij Pritzker Architecture Prize

  Prestigieuze prijs voor Japanner Shigeru Ban

  Beatrix bij Pritzker Architecture Prize

  Prinses Beatrix was vrijdagavond in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar kreeg de Japanse architect Shigeru Ban de Pritzker Architecture Prize 2014 uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen medaille en een geldbedrag van 100.000 dollar.


  Ruim twintig jaar reist Ban naar rampgebieden om daar samen met lokale burgers, vrijwilligers en studenten goedkope en recyclebare schuilplaatsen voor de slachtoffers te construeren. Voor de slachtoffers van de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995 creëerde hij huizen van karton en een kerk van papier.

  De Pritzker Architecture Prize wordt jaarlijks toegekend aan een architect die uitblinkt in zijn werk en daarnaast een belangrijke en consistente bijdrage levert aan de mensheid. Eerdere prijsuitreikingen waren in het Paleis van Versailles en het Groot Trianon in Frankrijk, het Boeddhistische tempelcomplex Tōdai-ji in Japan, de Praagse burcht in Tsjechië, het Witte Huis in Washington en de Grote Volkszaal in Beijing. Ook een aantal van de mooiste musea in de wereld zijn het Rijksmuseum voorgaan. Van het New Yorkse Metropolitan Museum of Art tot het Guggenheim Museum in Spanje en de Hermitage in St. Petersburg.

  Vele staatshoofden hebben de uitreiking van de Pritzker Prize bijgewoond. De Amerikaanse presidenten Clinton en Obama waren aanwezig bij de ceremonies in Washington, in respectievelijk 1998 en 2011. De koning van Spanje woonde in 2003 de ceremonie bij in de Koninklijke Academie van de Schone Kunsten van San Fernando in Madrid. De minister-president van Turkije en de president van Tsjechië waren tevens aanwezig bij de ceremonies in hun landen.

  14 juni 2014 - 11:11