×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Beatrix bij kinderrechtentop in Leiden

  In hoedanigheid als beschermvrouw Unicef

  Beatrix bij kinderrechtentop in Leiden

  Het was feest donderdag in de Hooglandse Kerk in Leiden. Het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties vierde zijn zilveren jubileum. Ter gelegenheid daarvan werd in de kerk een kinderrechtentop gehouden. Prinses Beatrix woonde de openingssessie bij. Ze deed dat in haar hoedanigheid als beschermvrouw van Unicef, het kinderfonds van de VN.


  "Kinderen hebben het recht om onbekommerd kind te zijn”, zei Unicef-directeur Jan Bouke Wijbrandi in zijn openingswoord. Dat is niet vanzelfsprekend en rechten van kinderen worden overal ter wereld nog op grote schaal geschonden. In Nederland ook. "Kijk maar naar vluchtelingenkinderen”, aldus Wijbrandi. Hij gaf voorbeelden van de rechten. Kinderen hebben het recht om gehoord te worden, om zich te ontwikkelen, om niet op jonge leeftijd te worden uitgehuwelijkt, om niet te worden misbruikt, en om onderwijs te genieten.

  "De toekomst is aan de kinderen”, stelde Wijbrandi, reden om ook na 25 jaar te blijven werken aan de uitvoering van het kinderrechtenverdrag. ‘Koningin van de jeugd’ Linda Gebel vertaalde de boodschap naar het stoppen van pesten, geen oorlog meer, lief zijn voor elkaar en respect tonen. "Niet minder Marokkanen, maar respect hebben voor iemands afkomst”, zei de jeugdkoningin, die met kroon en al op de eerste rij zat naast prinses Beatrix. "Wat respect is, blijkt als het ontbreekt”, wist ze ook.

  Voor Beatrix viel er te genieten van het optreden van een groot gelegenheidskinderdoor van twee Leidse scholen die Heartbreak zongen, met rapper-zanger Monsif (17) op video erachter. "Monsif maakt gebruik van zijn recht op onderwijs en kreeg geen toestemming om vrij te nemen om hier te zijn”, werd zijn virtuele aanwezigheid verklaard. Eén van de jongste scholieren stormde na het optreden meteen op de prinses af met de vraag 'mag ik een selfie maken?' Aan het slot van de bijeenkomst bekeek Beatrix ook nog een aantal kunstwerken die kinderen hadden gemaakt.

  20 november 2014 - 15:10