×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • 10-jarige herdenking aanslag Koninginnedag

  Koninklijke familie houdt besloten herdenking

  10-jarige herdenking aanslag Koninginnedag

  De aanslag op Koninginnedag in 2009 in Apeldoorn wordt op 30 april in besloten kring herdacht. Het is onbekend of de koninklijke familie daarbij aanwezig zal zijn. Sinds de grote openbare herdenking in 2010, waar vrijwel de hele koninklijke familie bij aanwezig was, komen de nabestaanden en betrokkenen jaarlijks in stilte bijeen. Daar komt bij dat herdenking op 30 april samenvalt met de 80e verjaardag van Pieter van Vollenhoven.

  Tien jaar geleden reed Karst T. op Koninginnedag in Apeldoorn met zijn zwarte Suzuki Swift dwars door de mensenmenigte in een poging de koninklijke bus te rammen. Zeven mensen en hijzelf overleden, tientallen anderen raakten gewond. Vrijwel de voltallige koninklijke familie was in 2009 aanwezig om de honderdste geboortedag van koningin Juliana te vieren.

  Een jaar later waren de Oranjes bij de grote openbare herdenking, waarbij een monument werd onthuld. Ze waren zichtbaar aangeslagen bij de dienst.

  Fred de Graaf, destijds burgemeester van Apeldoorn, heeft tien jaar nadien nog sporadisch contact met enkele nabestaanden. “In het eerste jaar stond alles in het teken van hulp en nazorg. Ook de koninklijke familie bezocht betrokkenen”, zegt de ondertussen gepensioneerde De Graaf. Op 30 april legt hij op persoonlijke titel bloemen bij de plek waar de aanslag plaatsvond. “Maar gaandeweg moet je toch het gewone leven weer oppakken. Koninginnedag, nu Koningsdag, moest er ook niet voor altijd mee belast blijven.”

  14 april 2019 - 17:15