Zomeropenstelling Paleis Noordeinde wordt wel passen en meten

Woensdag heeft Rutte tijdens de persconferentie een aantal belangrijke mededelingen gedaan over de coronamaatregelen. Culturele instellingen en musea kunnen mogelijk vanaf 1 jullie weer honderd mensen tegelijk ontvangen, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan zoals online-verkoop van toegangsbewijzen en het houden van anderhalve meter afstand. Dit opende voor koning Willem-Alexander en zijn medewerkers van de Koninklijke Verzamelingen de mogelijkheid om te kijken of de deuren van Paleis Noordeinde eind juli open kunnen gaan. Er is nog geen besluit daarover genomen omdat de maatregelen nog even afgewacht moeten worden.

Tijdens de zomeropenstelling werd al gewerkt met internetverkoop en de noodzaak om te kiezen voor een bepaald tijdstip. Op de zaterdagen dat het paleis geopend was konden over de hele dag zo’n 2500 bezoekers een kijkje nemen, maar dat was wel behoorlijk passen en meten. Dat zal in juli toch anders moeten.

De vraag is of het de moeite waard is om bijvoorbeeld maar 700 bezoekers te mogen ontvangen en of in het paleis afstand bewaard kan worden. In verschillende zalen is eigenlijk alleen ruimte als mensen er één voor één, als op een lopende band en achter elkaar lopend doorheen gaan. Naast eenrichtingsverkeer moet er op de meeste plekken ook een inhaalverbod gelden.

Voorheen wachtten bezoekers schouder aan schouder op de nauwe stoep op het Noordeinde, voor de kaartcontrole en veiligheidscheck. Dat kan nu ook niet meer, maar de route door het paleis kan worden omgegooid door gebruik te maken van de tuin en parkeerplaats achter het paleis. Dat voorkomt ook dat vertrekkende en aankomende bezoekers elkaar bij de deur moeten passeren.

Lees ook:

De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam en die op de Waalsdorpervlakte hebben wij elkaar 6,6 miljoen tv-kijkers getrokken. In Amsterdam gaf Willem-Alexander op een verder vrijwel lege Dam een prachtige toespraak.

Miljoenen mensen keken naar Willem-Alexander op de lege Dam

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen